
Toplumun %80 ‘nini etkileyen sivilcede, antibiyotiklere direnç gelişmesi ve isotretinoin kullanımının bazı hastalarda yan etki yapması nedeniyle alternatif tedaviler aranmaktadır. Ayrıca sivilcenin tekrara yatkın bir hastalık olması nedeni ile değişik tedavilere gereksinim duyulmaktadır. Lazer ve ışık ile sivilce tedavisi mucize çözüm gibi sunulmakla birlikte henüz standart tedaviler listesine girebilmiş değildir. Çeşitli bildiriler olmasına karşın etkinliği ve etkinliğinin kalıcılık oranı hakkında daha fazla araştırmalara ihtiyaç vardır.
LAZERLE SİVİLCE TEDAVİSNİN ETKİ MEKANİZMALARI
Propionibacterium acnes bakterisinde bulunan porfirin maddesinin görünür ışık enerjisini direk emilimi: Sivilceler iltihapsız ( komedon) ve iltihaplı (papül, püstül ve nodülokistler) elemanlardan oluşur. İltihaplı sivilce oluşmasında başlıca nedenlerden biri normalde deride yaşayan ve yağ kanallarında bulunan P. acnes bakterisidir. P. acnes porfirin adı verilen bir madde üretir. Bakterilerdeki porfirin maddesi lazerin ışık enerjisini emer. Bunun sonucunda toksik oksijen radikalleri salınarak, bakteri tahrip olur.
Bu şekilde etkili lazer ve ışık sistemleri:
UVA/UVB
Mavi ışık tedavisi (Blue-Light ):
Kırmızı ışık ve mavi ışık kombinasyonu
KTP lazer
PDL lazer
Yağ bezlerinin ısı ile hasarlanması: Bu yöntemde, deride hasar yapmadan deri altındaki yağ bezleri ısınarak tahrip olur. Gerileyen yağ kanalları sonucunda sivilceler uzun süreli iyileşme dönemine girer.
Bu şekilde etkili lazer ve ışık sistemleri:
Fotodinamik tedavi:
1450 nm diode lazer
1540 nm Er: Glass lazer.
Radyofrekans tedavisi
Lazer ve ışık tedavileri sivilce giderilmesinde umut vericidir. Ancak çok yeni olan bu yöntemler halen araştırılma safhasındadır ve sivilce tedavisinde ilk seçenek değildir. Lazer ve ışık tedavileri iltihaplı ama iz (skar) olmayan sivilcelerde medikal tedaviden yanıt alınamadığında düşünülmelidir. İltihaplı sivilce ve iz şikayeti olan hastalarda lazerle sivilce tedavisi ilk seçenek olarak düşünülebilir.
Lazerle sivilce yaniakne tedavisi kimi hastalarda hemen sonuç verirken bazı hastalarda etkili gözükmemektedir. Ayrıca pek çok kez tedaviyi tekrar etmek gerekmektedir.
Lazerle cilt yenileme tedavileri son yıllarda büyük gelişmeler göstermiştir. Lazerle cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavilerinde en büyük yenilik cildi soymadan ve hastayı sosyal yaşamından soyutlamadan tedavi olmasına olanak vermesidir. Yapılan tedavi sonrası normal koşullarda birkaç gün sürebilen kızarıklık dışında herhangi bir yara oluşmamaktadır.
Lazerle cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavilerinde cildi soymadan etkili olan lazerler çok çeşitlidir.Bu tür lazerlerin ciltteki kollajeni arttırarak etkili olduğu düşünülmektedir. Tedavi sonrasında kırışıklarda azalma, ciltte canlanma ve toparlama ortaya çıkmaktadır.
Lazerle cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavilerinde sonuç alabilmek için bir yada birçok seans gerekebilir. Cilt yenileme sonuçları tedaviden sonra 6 ay -1 yılda görülebilir.
Lazerle cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavilerinde cildi soymadan etkili olan lazerler:
Damarsal lazerler: Ciltte yaşlanma yanında kızarıklık varsa tercih edilmelidirler.
Pulsed dye lazer (PDL)
Long pulsed KTP 532 nm lazer
Long pulsed Nd:YAG 1064 lazer
Mid infrared lazerler: Ciltte sadece kırışıklık varsa tercih edilmelidirler
1320 nm Nd:YAG lazer
1450 nm diode lazer
1540 Er: Glass lazer
İntense Pulsed Light: Ciltte leke ve kızarıklık varsa tercih edilmelidirler.
Fractional resurfacing (Fraxel lazer)
Lazerle cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavilerinde cildi soymadan etkili olan lazer tedavileri sonrasında güneşten koruyucu kullanılmalıdır. Bu tedaviler botox, dolgu, mezolift ile kombine edilerek,sonuçlar mükemmelleştirilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder