6 Şubat 2008 Çarşamba

Lazer Epilasyon Nedir

deri.gifIlk lazer epilasyon tedavisi tesadüf eseri 1970 li yılların sonlarında meydana geldi. Adı bilinmeyen bir bilim adamı,bilmeyerek bir kaç saniyeliğine 692 diodid pompali YAD altında kolunun bir kısmını koyarak, kolunun üstündeki tüyler yakmıştır.

Fakat bu olay cilde herhangi bir zarar vermeyip, kısa sürede unutulmuş, ta ki bilim adamının bir kaç ay sonra kolunda tüysüz bir yer fark edinceye kadar.

Bu işlem birçok kez tekrarlanıp, dikkatlice incelenmiştir. Klinik çalışmalar, ışının tutulduğu yerde uzun vadeli ve etkili bir tüy azalmasının olduğunu göstermiştir. FDA onayı ise kısa süre sonra alınmıştır.

Sonraki 20 yıl içerisinde tüy yok etme yöntemi gelişmeye devam etmiştir. Enerji dalga uzunlukları, atış aralıkları ve hasasiyet seviyeleri dikkatlice bu işleme dahil edildi. Yan etkileri azaltıldı, etkinliği ise artırıldı.

Teknisyenler 1990 ların sonunda, foton termal geri dönüşümü (radyasyonun ısıya dönüştürülmesi) artıran fotosentetik karbon boya ilave ettiler ve işlemin etkinliğini artırarak renkli tüy uzamasına karşı daha etkin hale getirdiler. Bu yeni geliştirme alanı ise Fotodinamik terapi (PDT) olarak adlandırılmaktadır.

Güç, dalga uzunluğu ve doku kabulu

Lazer ile sonuç elde etmek için gerekli olan en etkili dalga boyu 670 ile 890 nm (nanometre)aralığı içerisindedir. Bu özel frekans,deri içerisinde foton yoğunluğunda herhangi bir kayba neden olmadan, en büyük doku kabuluna neden olmaktadır.(2) Bu aralık aynı zamanda kökte bulunan melanin ve karbon boyaya karsı oldukça duyarlıdır (aynı zamanda etkilidir) .

Paila matrix'e ulaşmak için gerekli olan güç miktarı, kıl kök gözeneklerin derinliğine göre değişmektedir. 3 çeşit kıl büyüme çeşitleri vardır son (derin), ikincil (orta) ve başlangıç (geçici). Son tüyler genellikle 7-8 mm deri içerisinde ve cilt yüzeyinde dokuları yok etmek ve papila matrixde termolisis yapmak için santim başına ortalama 10 jul gerektirmektedir(3).

İkincil tüyler ise 5-6 mm derinlikte olup santim başına ' 5 J gerektirmektedir. En hafif tüyler ortalama santim başına 2 J gerektirmektedir. Bu geçici tüyler yetişkin bayanlarda dudak üstünde olup, lazer epilasyona çok iyi cevap vermektedir.

Hiç yorum yok: