14 Ocak 2008 Pazartesi

Lazer epilasyon


Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin çözümünde en önemli teknolojik atılım olmuştur. Lazer epilasyondan önce bu sorun, ağda, cımbız, traş gibi yöntemlerle geçici olarak çözümlenmekteydi. Halen kullanılan bu yöntemlerin yanında elektroliz (iğneli epilasyon) kalıcı bir çözüm sunmaktadır. Lazer tekniği ile kıyaslandığında çok uzun zaman alan, ağrılı ve pahalı olan elektroliz yöntemi, bir iğnenin tek tek kıl köklerine batırılarak düşük seviyede elektrik akımı verilmesi prensibiyle çalışmaktadır.

Lazer epilasyon sisteminin çalışması ise "selective photothermolysis" prensibine dayanmaktadır. Üretilen lazer ışını, cilt üzerinden zararsızca geçerek kıl köklerindeki pigmentlere nüfus eder. Kıl kökü tarafından emilen bu enerji, ısıya dönüşerek kıl kökünü tahrip eder. Lazer ışını sadece anajen (aktif) aşamadaki kıl köklerini tahrip ettiği için etkili bir sonuç ancak birkaç seans uygulama sonrasında elde edilmektedir.

Lazer epilasyon tekniğinin elektrolize göre üstünlükleri; uygulama süresinin çok daha kısa olması, ağrısız olması ve toplam uygulama maliyetinin daha düşük olmasıdır. Elektroliz tekniğinde her kıl kökü için ayrı işlem yapılırken, lazer uygulamasında aynı anda birçok kıl kökü tahrip edilmektedir.

Lazer epilasyon nedir ve nasıl çalışmaktadır ?
Lazer epilasyon, vücutta istenmeyen tüylerin, lazer ışığı kullanılarak yok edilmesidir. Milisaniyeler seviyesinde cilde uygulanan lazer ışığı, cilt dokusuna zarar vermeden geçerek kıl kökündeki pigmentlere nüfuz eder. Kıl kökü tarafından emilen bu enerji, ısıya dönüşerek kıl kökünü tekrar büyüyemeyecek şekilde tahrip eder.

Kaç seans uygulama gerekmektedir ?
Lazer ışığı anajen (aktif) aşamadaki kıl köklerini etkilemektedir. Bütün kökler aynı anda aktif olmazlar. Dolayısıyla telojen (pasif) kökler, aktif hale geldiklerinde bunlara da uygulama gerekecektir. Kalıcı bir çözüm, ancak birkaç seansdan sonra elde edilmektedir. Kılların kalınlığı ve yoğunluğu her vücutta farklı olduğu için kesin bir seans sayısı vermek mümkün değildir, kişiden kişiye ve bölgeden bölgeye değişmektedir. Ortalama olarak çoğu kimselerde 5-8 seans, kalıcı çözüm için yeterli olmaktadır.

Bir seans ne kadar sürmektedir ?
Uygulama bölgesine göre süreler değişmektedir. Ortalama olarak bıyık ve çene bölgesi 4-5 dakikada tamamlanırken, tüm bacaklar 45 dakika ile 1 saat arası sürmektedir. Seans araları 6-8 haftadır.

Hangi bölgelere lazer epilasyon uygulaması yapılabilmektedir ?
Hemen hemen vücudun bütün bölgelerine lazer epilasyon uygulaması yapılabilmektedir.

Büyük bölgelere tek seansda uygulanabiliyor mu ?
Evet. Elektrolizden farklı olarak her atışda birçok kıl kökü tahrip edilmektedir ve bu sayede de uygulama süresi çok kısalmaktadır. İlaveten, cihazlarımızda bulunan scanner (tarayıcı) aparatı sayesinde büyük bölgelere çok kısa sürede uygulama yapılabilmektedir.

Her cilt rengine uygulanabilmekte midir ?
Lazer epilasyon uygulaması için en ideal aday açık cilt rengi üzerinde tüyleri koyu renk olanlardır. Ancak Koz-Med Lazer Merkezlerinde kullanılan son teknoloji ürünü Alexandrite tipi cihazlar ile çok koyu cilt rengine sahip olanlar da dahil olmak üzere her cilt rengine uygulama yapılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Hassas ciltlere bir zararı var mıdır ?
Hayır. Lazer ışığı, cilde bir zarar vermeden geçerek sadece kıl kökünü tahrip etmektedir.

Lazer epilasyon güvenli midir ?
Evet. Lazerin ürettiği enerji bir dalgaboyu ışıktır. Cilde zarar vermeden geçerek kıl köküne ulaşan bu ışık, vücutta herhangi bir artık bırakmaz. Örneğin röntgen ışınları vücutta artık bırakmaktadır ve belirli bir zaman içerisinde çok alınırsa risk doğurabilmektedir. Ancak lazer ışığının vücutta bıraktığı herhangi bir artık yoktur ve dolayısıyla güvenlidir, ayrıca herhangi bir kanserojen etkisi yoktur.

Lazer epilasyon
uygulamasının güvenilirliği ve tesiri, Amerikan gıda ve ilaç dairesi FDA (Food and Drag Association) tarafından 1997 yılında onaylanmıştır.

Gebelikde uygulama yapılabilir mi ?
Hayır. Gebelik süresince hormon dengesi değişmektedir ve bu sebeple provoke olan kıl köklerinin etkilenmesi zorlaşmaktadır.

Ayrıca bu konuda da henüz klinik çalışmalar mevcut değildir.

Uygulama sonrası cilt nasıl olmaktadır ?
Uygulama sonrasında cilt üzerinde, birkaç saat içerisinde geçmek üzere hafif bir güneş yanığına benzeyen bir yanma hissi oluşabilir.

Yan etkileri var mıdır ? Uygulama esnasında acı hissediliyor mu ?
Lazer epilasyon uygulamasının kalıcı bir yan etkisi yoktur. Uygulama esnasında kıl köklerinin, enerjiden etkilendiğini gösteren hafif kabartılar ve kızarıklıklar oluşabilir. Ancak uygulama bölgesinde oluşabilecek bu durum çok kısa bir süre içerisinde kaybolacaktır.

Uygulama esnasında hafif bir yanma hissedilebilir. Ancak seans öncesinde uygulanan EMLA gibi preparatlarla bu durum minimize edilmektedir.

Uygulama sonrası kılların durumu nasıl seyretmektedir ?
Uygulama sonrası kıllar, 3-10 gün içerisinde çıkacaktır. Ancak bu kılların çoğunun kökleri tahrip olmuştur ve bir daha çıkmayacaklardır. Bunlar kendiliğinden düşebileceği gibi, el yardımıyla da çekilebilirler.

Uygulama öncesinde nelere dikkat edilmelidir ?
Uygulama bölgesinde, 4 hafta önceden başlamak kaydıyla cımbız, ağda ve kıl dökücü krem gibi köke etki eden metodlar kullanılmamalıdır. Ayrıca aynı şekilde güneş ışığından ve bronzlaşmadan da kaçınılmalıdır.

Uygulama sonrasında nelere dikkat edilmelidir ?
Uygulama sonrasında da cımbız, ağda ve kıl dökücü krem gibi köke etki eden metodlar kullanılmamalı ve bronzlalşmadan kaçınılmalıdır. Eğer güneşe çıkılacaksa mutlaka koruyucu krem kullanılmalıdır.

Sonuçlar kalıcı mıdır ?
Evet. Kökleri tahrip edilen kıllar bir daha çıkmamaktadır. FDA tarafından da onaylanan bu durum, uzun süreli klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Hiç yorum yok: