31 Ocak 2008 Perşembe

Lazer epilasyonun teknolojik gelişimi


Daphne Lazer epilasyon ve estetik merkezleri uzmanlarından Dr. Ayfer Şensoy ile günümüzde yaygın şekilde uygulanan lazer epilasyonun tıpta kullanımı ve
teknolojik gelişimi ile ilgili söyleşi yaptık.

Hoşgeldiniz Dr. Ayfer hanım öncelikle tarihçeyle başlamak istiyorum.

Lazer cihazları ilk ne zaman ve nasıl kullanılmaya başladı ?

Öncelikle bu bilgilendirme fırsatını bize tanıdığınız için Daphne adına sizlere teşekkür ederim.
Dünyada ilk lazer 1964 yılında endüstri alanında geliştirildi.Takip eden yıllar içerisinde tek tek kısa atımlar yapabilen cihazlar geliştirildi ve lazer tıbbi kullanımda yerini almaya başladı.1980’ li yılların başlarından itibaren gelişim süreci hızlandı.1988 yılında Dye lazerle doğuştan bir damarsal hastalığın(Port wine stain) tedavisine FDA tarafından onay verildi.Bundan sonra gelişim dahada hızlandı ve kılcal damar tedavisi, leke, dövme çıkarma gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

Bu alanlar dışında asıl olarak Epilasyon lazerleri nasıl oluşturuldu?

1994 yılında geliştirilen ilk IPL cihazı ile foto epilasyon olarak adlandırılan epilasyon türü başladı.Fakat bu ilk cihazların fazlaca yan etkileri gözlendi.Hemen arkasından ruby,diode,nd-yag ve alexandrite lazerler geliştirildi ve lazer epilasyon dönemi başladı.

Bu gelişmeler ile amaçlanan şey ne idi ?

Amaçlanan şey kılın yapısında bulunan melanin ismindeki boya maddesi tarfından lazer ışını’ nın emilmesi ve oluşan ısı enerjisinin kılı üreten kök hücrelerini tahrip etmesidir.Bu sebeple melanin tarafından en kolay emilen dalga boyu tercih edilmelidir.Bu sıralama en çok emilenden aza doğru ruby,alexandrite,diode,nd-yag şeklindedir.

Biz merkezlerimizde alexandrite lazer kullanmaktayız.Alexandrite lazer bu üstünlüğü sayesinde az enerji kullanılarak etkili tedavi sağlayabilmektedir.Bu lazer tipi başlangıçta short pulse iken cildi daha fazla korumak, koyu ciltlerde rahatlıkla uygulama yapabilmek, gerektiğinde güvenli şekilde yüksek dozlar uygulayabilmek amacıyla long pulsed teknoloji geliştirilmiştir.Son kuşak bu lazerler uygulamaları da daha ekonomik hale getirmiştir. Kliniğimizde son kuşak long pulsed alexandrite laser ile lazer epilasyon yapılmaktadır.Çok kısa bir süre önce bu söylediklerimizi haklı çıkaracak bir gelişme yaşadık. Lazer Epilasyon cihazımız Amerikada 2005 yılının en iyi epilasyon cihazı seçildi.

Hiç yorum yok: