28 Ocak 2008 Pazartesi

Lazer Epilasyon ve Hormonal Dengesizlikler


Kıllarımızı hiç mi hiç sevmiyoruz! Kadın-erkek hepimiz onlardan kurtulmak için elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle kadınsı güzelliğin kıllarla barışması pek mümkün görünmüyor. Gerçi kıllara karşı daha hoşgörülü olan toplumlar da var. Ama biz onları anlamakta zorlanıyoruz. Çünkü bizim ülkemizde, epilasyon hem güzelliğin hem de temizliğin ön koşulu sayılıyor. Üstelik de genç-yaşlı fark etmiyor. Pürüzsüz bir ciltten ne anlıyoruz? Herhalde öncelikle kılsız bir cildi! Ama biliyor musunuz, gerçekte bu mümkün değil. Hepimiz, vücudumuzda 5 milyon kıl kökü ile dünyaya geliriz. Bunların bir milyonu saçlı derimizde, 4 milyonu vücudumuzda bulunur. Ne var ki kıllarımızın çoğu görünmeyecek kadar incedir. İnce tüylere ‘ayva tüyü’ (düve) denir. Kurtulmaya çalıştığımız kalın, belirgin, koyu renkli tüyler ‘terminal’ tüylerdir.

YENİ YÖNTEMLER

* Kalıcı epilasyon ile kökten çözüm: Kıllarımızdan köklü bir şekilde kurtulmanın tek yolu, kalıcı epilasyon yaptırmaktır. Bu tedavi kılları köküyle birlikte yok eder. Ağda ve sir gibi geçici epilasyon yöntemleri biraz becerikli kişiler tarafından kolayca uygulanabilir. Ama kalıcı epilasyon ciddi bir eğitim, deneyim ve teknik donanım gerektirir. Yani kalıcı epilasyon tıbbi bir işlemdir.
* İğneli epilasyon: İğneli epilasyon veya elektrikli epilasyon kıl kökünün elektrik akımı ile yakılmasıdır. Bu yöntem kıllara birer birer uygulanır ve uzun zaman alır. Bu teknik 1995 yılına gelinceye kadar rakipsizdi. Hala yaygın olarak kullanılmasına rağmen, artık başka seçeneklerimiz de var.

* Işıklı epilasyon: Bu yöntemler, cilt altına renkli ışık gönderir. Böylece tüylerin gövdelerinde ve köklerinde bulunan renk pigmentleri ısınır. Böylece kıl kökleri bize veda etmiş olur! İşlem süresince cildin yüzeyi soğutulur. Işıklı epilasyonun en güzel sonuçları, beyaz tenlerde ve koyu renkli tüylerde kendini gösterir. t Bunlar kıllara tek tek değil, bölgesel olarak tatbik edilir. t Foto epilasyon cihazlarının cilde temas ettiği alan genellikle lazerlerden daha geniştir. Bu da daha hızlı epilasyon anlamına gelir. Ayrıca Foto epilasyon cihazları ile esmer ciltlerde hatta sarı veya gri tüylerde bile diğer tekniklerden daha iyi sonuçlar alınır.

Biz kalıcı epilasyon talep edenleri sorgusuz sualsiz, plansız programsız tedaviye almayız. Çünkü kıllanma oldukça karmaşık bir olaydır. Örneğin; hamilelikte, hormon bozukluklarında ve kortizon tedavileri sırasında veya bazı ilaçların yan etkisiyle vücutta tüylenme artabilir. Bu gibi geçici durumlarda hormonal dengesizliğin tedavi edilmesiyle sorun büyük ölçüde ortadan kaldırılabilir. Kalıcı epilasyona gereksinimi azaltabilir. Çünkü ilaçların kesilmesinden sonra her şey normale döner. Ancak uzun süreli kortizon tedavilerinde kıllanma bazen öylesine rahatsız edici boyutlara varır ki, bir yandan tedavi sürerken, bir yandan da epilasyona devam etmeyi düşünebiliriz.

* Güneş ve solaryuma dikkat! Işıklı epilasyon yapılmadan önce ve yapıldıktan sonra, 15′er gün süre ile direkt güneş ışığı veya solaryumdan kaçınmak gerekiyor. Güneşte koyulaşan ten rengi ışığı daha fazla çekince istenmeyen tepkiler ortaya çıkabilir. Örneğin; ciltte kızarıklık ve lekelenmeler meydana gelebilir. Ciltte sulanmalar da olabilir.

* Lazer Epilasyon sabır ister! Epilasyon görünen tüm tüylere uygulanır. Ancak daima, tüylerin bazıları aktif, kimileri pasif dönemdedir. Epilasyon ise sadece aktif dönemdeki tüyleri etkiler. Diğer tüyleri yok etmek için onların harekete geçmesini beklemek gerekir. Bu süre kasık ve bacaklarda 18-24 ayı bulabilir. Bu da birkaç ay süren aralıklarla, ortalama 6-8 seans epilasyon anlamına gelir. Sonuç alınmaya başlanması aynı kişide bile bölgeden bölgeye değişebilir.
Örneğin; kollar 8 ayda, bacaklar 1 yılda, sakal bölgesi 1.5 yılda bitebilir.

ACELE ETMEYİN
Epilasyonda kıllar yok olurken derinin hasar görmemesi çok önemlidir. Bu nedenle acele edilmesi sakıncalıdır. Özellikle iğneli epilasiyonda daha hızlı ilerlemek uğruna kalıcı izler kalması işten bile değildir.

* Kalıcı lazer epilasyon yapılamayacak olan durumlar:
* Kalbinde pil olan kişilere epilasyon uygulanmaz.
* Bağışıklık sisteminde sorun olanlara epilasyon yapılmaz.
* Ağır şeker hastalarına epilasyon yapılmaz.
* Ateşli hastalıklar süresince epilasyon ertelenir.
* Dudakta uçuk varsa, bıyık epilasyonu yapılmaz.
* Aktif akneli bölgelere elektrikli epilasyon uygulanmaz.
* Tüylü benlerin epilasyonu tartışma konusudur.
* Kısa bir süre önce güneş ışınlarına maruz kalmış kişilere, Lazer veya Foto gibi ışıklı epilasyon yapılmaz.

Hiç yorum yok: