19 Ocak 2008 Cumartesi

Lazer ile sivilce ; akne izi tedavileri


Lazer ile cilt yenileme yöntemi kullanılarak derin ve yüzeysel izler hafifletilebilir. Sivilce izlerinin tedavisinde kullanılan lazer yöntemi ikiye ayrılır.

1.Cildi soyarak yenileyen lazerler (ablative laser) ile sivilce - akne izi tedavisi

2. Cildi soymadan yenileyen lazerler (non-ablative laser) ile sivilce - akne izi tedavisi

1.Cildi soyarak yenileyen lazerler (ablative laser) ile sivilce - akne izi tedavisi

Ablative laserler derinin üst tabakasını soyarak etkili olurlar. Ayrıca derideki kollajenin yapımını uyardıkları düşünülmektedir. Derinin yenilenmesi ile sivilce izleri azaltılmaktadır.

Bu amaçla

CO2 lazer ve

Erbium (YAG) lazer kullanılır.

Diğer soyma yöntemlerine göre (dermabrazyon, kimyasal peeling - soyma) üstünlüğü, lazer ile soyma derinliğini kontrol edebilmenin mümkün olmasıdır. Diğer soyma tekniklerinde derinin alt tabakalarına kontrollü bir şekilde inmek daha zordur. Bunun dışında dermabrazyon yöntemindeki etkiler, operasyon öncesi ve sonrası bakım ve yan etkiler aşağı yukarı aynıdır.

Lazer ile cilt yenileme yani sivilce izlerini gidermek işleminin süresi küçük alanlar için birkaç dakika olabilir. Geniş alanlarda ise 1 saati aşkın sürebilir.

Lazer ile cilt yenileme roaacutane kullananlarda ve kullanım bittikten sonra 6 ay içerisinde tedavi olarak kullanılamaz. Aktif sivilcelerin olduğu dönemde lazer tedavisi uygulanmamalıdır. Sivilcelerin çoğalmasına neden olabilir.

Lazer ile cilt soyma işlemi de koyu tenli kişilerde risklidir. Deride soyulan bölgelerde renk koyulaşması veya açılması olabilir. Bu yüzden yaz aylarında yapılmamalı, güneşten korunmaya özen gösterilmelidir.

Lazer ile cilt yenileme işleminden sonra cilt kızarır ve şişer. Bu iyileşme döneminde doktorunuz size iyileşmeyi kolaylaştıran merhemler ve bandajlar önerecektir. Lazer ile cilt yenileme sonrasındaki kızarıklık birkaç ay devam edebilir. Lazer tedavisinden sonra uzun süre güneşten kaçınmalıdır. Ayrıca günlük olarak güneşten koruyucu krem özenle kullanılmalıdır.

Lazerin yan etkileri arasında , derin izler, koyu veya açık renkli lekelenme infeksiyon, Herpes virüs infeksiyonunda yayılma sayılabilir.


2. Cildi soymadan yenileyen lazerler (non-ablative laser) ile sivilce - akne izi tedavisi

Bu yöntemde kullanılan lazerler üst deriyi soymadan, derinin alt tabakalarını etkileyerek sivilce izi tedavi etmektedirler. Kollajenin ısınmasını sağlayarak cildi gerdikleri böylece sivilce izlerinin azaldığı düşünülmektedir. Ofis şartlarında uygulanabilen bu yöntem çok yenidir.

Bazı yayınlarda

1450-nm diode lazer,

1540 nm Erbium: Glass lazer,

1320 mn Nd: YAG lazer,

Pulsed –dye lazer (585-595 nm),

İntense pulsed light (IPL)

Fractional resurfacing (Fraxel lazer)

Q-switched 1064 nm Nd:YAG lazer ile sivilce izlerinde azalma olduğu belirtilmiştir. Ayrıca cilt sarkma tedavisinde kullanılan radyofrekans sistemleri akne izlerinde de etkili olabileceği bildirilmiştir.

Hiç yorum yok: