21 Ocak 2008 Pazartesi

Lazer Tedavileri 1 - LAZERLE AKNE (SİVİLCE) TEDAVİSİ


Toplumun %80 ‘nini etkileyen sivilcede, antibiyotiklere direnç gelişmesi ve isotretinoin kullanımının bazı hastalarda yan etki yapması nedeniyle alternatif tedaviler aranmaktadır. Ayrıca sivilcenin tekrara yatkın bir hastalık olması nedeni ile değişik tedavilere gereksinim duyulmaktadır. Lazer ve ışık ile sivilce tedavisi mucize çözüm gibi sunulmakla birlikte henüz standart tedaviler listesine girebilmiş değildir. Çeşitli bildiriler olmasına karşın etkinliği ve etkinliğinin kalıcılık oranı hakkında daha fazla araştırmalara ihtiyaç vardır.

LAZERLE SİVİLCE TEDAVİSNİN ETKİ MEKANİZMALARI

Propionibacterium acnes bakterisinde bulunan porfirin maddesinin görünür ışık enerjisini direk emilimi: Sivilceler iltihapsız ( komedon) ve iltihaplı (papül, püstül ve nodülokistler) elemanlardan oluşur. İltihaplı sivilce oluşmasında başlıca nedenlerden biri normalde deride yaşayan ve yağ kanallarında bulunan P. acnes bakterisidir. P. acnes porfirin adı verilen bir madde üretir. Bakterilerdeki porfirin maddesi lazerin ışık enerjisini emer. Bunun sonucunda toksik oksijen radikalleri salınarak, bakteri tahrip olur.

Bu şekilde etkili lazer ve ışık sistemleri:

UVA/UVB

Mavi ışık tedavisi (Blue-Light ):

rmızı ışık ve mavi ışık kombinasyonu

KTP lazer

PDL lazer

Yağ bezlerinin ısı ile hasarlanması: Bu yöntemde, deride hasar yapmadan deri altındaki yağ bezleri ısınarak tahrip olur. Gerileyen yağ kanalları sonucunda sivilceler uzun süreli iyileşme dönemine girer.

Bu şekilde etkili lazer ve ışık sistemleri:

Fotodinamik tedavi:

1450 nm diode lazer

1540 nm Er: Glass lazer.

Radyofrekans tedavisi

Lazer ve ışık tedavileri sivilce giderilmesinde umut vericidir. Ancak çok yeni olan bu yöntemler halen araştırılma safhasındadır ve sivilce tedavisinde ilk seçenek değildir. Lazer ve ışık tedavileri iltihaplı ama iz (skar) olmayan sivilcelerde medikal tedaviden yanıt alınamadığında düşünülmelidir. İltihaplı sivilce ve iz şikayeti olan hastalarda lazerle sivilce tedavisi ilk seçenek olarak düşünülebilir.

Lazerle sivilce yaniakne tedavisi kimi hastalarda hemen sonuç verirken bazı hastalarda etkili gözükmemektedir. Ayrıca pek çok kez tedaviyi tekrar etmek gerekmektedir.

Araştırmaların artması ve teknolojinin gelişimi ile lazerle sivilce tedavisinde daha etkin bir rol oynayabilir gözükmektedir. Çalışmalar lazer ve ışık yönteminin yeni bir alternatif olduğunu düşündürtmektedir. Ancak sivilce tedavisinde lazer ve ışık tedavisinin bir alternatif olduğunu unutmamak gerekir. Mutlaka bir dermatoloğun uygun gördüğü zaman uygulanması gereklidir.
LAZERLE CİLT GENÇLEŞTİRME VE KIRIŞIKLIK TEDAVİLERİ

Lazerle cilt yenileme tedavileri son yıllarda büyük gelişmeler göstermiştir. Lazerle cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavilerinde en büyük yenilik cildi soymadan ve hastayı sosyal yaşamından soyutlamadan tedavi olmasına olanak vermesidir. Yapılan tedavi sonrası normal koşullarda birkaç gün sürebilen kızarıklık dışında herhangi bir yara oluşmamaktadır.

Lazerle cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavilerinde cildi soymadan etkili olan lazerler çok çeşitlidir.Bu tür lazerlerin ciltteki kollajeni arttırarak etkili olduğu düşünülmektedir. Tedavi sonrasında kırışıklarda azalma, ciltte canlanma ve toparlama ortaya çıkmaktadır.

Lazerle cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavilerinde sonuç alabilmek için bir yada birçok seans gerekebilir. Cilt yenileme sonuçları tedaviden sonra 6 ay -1 yılda görülebilir.

Lazerle cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavilerinde cildi soymadan etkili olan lazerler:

Damarsal lazerler: Ciltte yaşlanma yanında kızarıklık varsa tercih edilmelidirler.

Pulsed dye lazer (PDL)

Long pulsed KTP 532 nm lazer

Long pulsed Nd:YAG 1064 lazer

Mid infrared lazerler: Ciltte sadece kırışıklık varsa tercih edilmelidirler

1320 nm Nd:YAG lazer

1450 nm diode lazer

1540 Er: Glass lazer

İntense Pulsed Light: Ciltte leke ve kızarıklık varsa tercih edilmelidirler.

Fractional resurfacing (Fraxel lazer)

Lazerle cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavilerinde cildi soymadan etkili olan lazer tedavileri sonrasında güneşten koruyucu kullanılmalıdır. Bu tedaviler botox, dolgu, mezolift ile kombine edilerek,sonuçlar mükemmelleştirilebilir.

Hiç yorum yok: