14 Ocak 2008 Pazartesi

Medikal Estetik > Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyon

Lazer Epilasyonda lazer ışınının enerjisi spesifik olarak kılın büyümesini engellemektedir. Bu açıdan lazer cildin üst tabakasına nüfus etmektedir ve enerjiyi kıla iletmektedir. Enerji kılın içindeki pigment olan melanin tarafından absorbe edilmektedir. Absorbe edilmiş ışın enerjisi ısıya dönüşmekte ve kıl folikülüne yayılmaktadır.

Tüm folikül bölgesi, kıl foliküllerinde 60 dereceye ulaşan ısı ile tahrip edilerek nekroze edilmektedir. Lazer sistemindeki entegre soğutma epidermisin sıcaktan zarar görmesini ve işlem sırasındaki acıyı engellemektedir. Tedaviden sonra cilt üzerinde hafif bir kızarıklık görülür ise de, bu kendiliğinden kısa bir sürede yok olmaktadır.

Tedavinin etkinliği aşağıdaki faktörler tarafından belirlenmektedir.
  • Cilt rengi
  • Kıl rengi
  • Kıl kalınlığı
  • Kılın ciltteki derinliği

  • Kılın kalınlığı 0.03 ile 1 mm arasında olabilmektedir. Koldaki kıllar daha ince ve açık renkli iken, bikini bölgesinde daha koyu ve kalın olmaktadır. Genellikle açık renkli kıllar tedaviye daha dayanıklıdır. Bu durumlarda epilasyon için daha çok enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır.

    Kılın optimum düzeyde lazer yardımı ile ortadan kaldırılması için, genellikle 3-6 seans uygulamaya ihtiyaç vardır. Yukarıda belirtilen faktörlere (Cilt ve kıl rengi, kıl kalınlığı ve derinliği) ilave olarak daha fazla tedavi seansı için muhtelif sebepler bulunmaktadır: Kıllar sürekli değişik büyüme evrelerinde seyretmektedir. Sadece aktif büyüme evresindeki (anajen fazdaki) kıllar düzenli aralıklardaki lazer uygulaması yardımı ile kalıcı olarak yok edilebilmektedir.

    ÖnceSonra


    Boğaziçi Tıp Merkezi Lazer Epilasyon Ünitesi' nde ağrısız epilasyonun sırrı soğutma başlıklı Diod Lazer ve ona eşlik eden cilt soğutma sistemimizdir. Yeteri kadar soğuttuğumuz ciltte bölgesel anestezi (uyuşma) sağlanır. Uygulama öncesi uzman doktorlarımız tarafından cilt tipiniz tayin edilerek, lazer ışını cilt tipinize göre ayarlanır ve uygulanır.

    Diod Lazer, gelişmiş teknolojisi sayesinde eski sistemlere oranla bir saniyeden kısa bir sürede yüzlerce kıl folikülünü yok edebilecek teknik kapasiteye sahip bir cihaz olduğundan epilasyon işlemi kısa sürede tamamlanmakta, çok daha etkili, güvenli ve kalıcı sonuçlar sağlanmakta, uygulama sırasında duyulan rahatsızlıklar en aza indirgenmektedir.

    Diod Lazer, üstün bilgisayar teknolojisi sayesinde diğer lazerlerden farklı olarak zenciler dahil bronz tenliler ve esmer tenlilerde güvenle kullanılmaktadır.

    Teknolojinin son gelişimi: Lazer Epilasyon

    Lazer epilasyon, bayanlarda ve erkeklerde yüz ve vücuttaki istenmeyen tüy ve batıkları kalıcı bir şekilde yok edebilen tıbbi bir tedavi yöntemidir.

    Bayanlarda en çok tercih edilen bölgeler:
    Yüz (dudak üstü,çene, favori, boyun, kaş ortası ve kaş üstü), koltuk altı, göğüs çevresi, göbek, genital bölge, bikini bölgesi, kol ve bacaklardır.

    Erkeklerde en çok tercih edilen bölgeler:

    Yüz (elmacık kemiği,kaş ortası ve kaş üstü, kulak üstü...), boyun ve boyundaki batıklar-ense-sırt-göğüs-kollardır.
    Uzun ve Kalıcı Epilasyon kıl gelişimine yardımcı tüm yapısal elemanların geri dönüşümsüz bir şekilde hasara uğratılması ile meydana gelir. Kılın doğal gelişimi içinde yalnızca büyüme (Anojen) evresinde kalıcı epilasyon sağlanabilir. Dinlenme (Telojen) evresinde kıl folliküllerinin yapısal elemanları lazer ışınıyla etkileşmediğinden epilasyon gerçekleşmez. Kılın doğal gelişim sürecinde tekrarlayan aralıklarla yapılan lazer epilasyon işlemi tam bir epilasyon için gereklidir.

    Lazerle bir yönden ilerleyen ve enerji içeren yoğun bir ışık üretir. Lazer ışığı renkli olabileceği gibi, renksiz olup görülmeyebilir. Görünürlük dalgaboyu ile ilgilidir. Günümüzde yaygın olarak farklı tipte ve dalga boyunda lazerler tıpta değişik amaçlarla kullanılmaktadır.

    KAÇ SEANS UYGULAMAK GEREKİR ?

    Kıl büyürken 3 aşamadan geçer:
    Anagen: Folikülün yapılanmasının aktif dönemi ve büyüdüğü evredir. Kıl, köküne tam olarak bağlıdır. Kılların %80'i anagen evresini yaşarken, %20-30 katagen dönemdedir.
    Katagen: Anagen dönemden sonra gelen kıl gelişimin yavaşladığı dönemdir. Folikül bağlantısı zayıf olduğundan kılda büyüme durmuştur.
    Telagen: Kılların ürettiği keselerde tüm faaliyetin durduğu dönemdir. Kıl bu evrede dinlenmeye çekilmiştir. Bu dönem 2-4 ay sürer.

    İSTENMEYEN TÜYLERİN ÇIKIŞ NEDENLERİ

    • Soya çekim
    • Hormon dengesizliği
    • Cımbız ve benzeri işlemler ile kıl köklerinin güçlendirilmesi
    • Ergenlik ve menopoz çağındaki hormon değişimleri
    • Doğum sonrası hormonal nedenler
    • Doğum kontrol hapları
    • Kortizon kullanımı
    • Depresyon
    • Adrenalinin fazla salgılanması

    LAZER EPİLASYONA GELİRKEN NASIL HAZIRLANMALI ?

    Lazer epilasyon uygulanacak bölgedeki kıllara son 3-4 hafta içinde kökten alınmamalıdır. İşleme gelirken jilet yapılmasında sorun yoktur.
    Uygulama bölgeleri lazer epilasyondan önce 2-4 hafta süresince açık güneşe maruz kalınmamalıdır. Tedavi öncesi tüy rengini açıcı ürünler kullanılmamalıdır. Lazer uygulamasından sonra 10 gün güneşten korunmak gerekir.
    Önce

    Sonra

    Epilasyon Endikasyonları

    Hiperkeratoz: Genetik ya da etnik nedenlere veya ilaç tedavisi, hormonal bozukluklara bağlı olarak normal/anormal yerlerde aşırı kıllanma olur.

    Hirsutizm: Kadınlarda hormon hastalıklarına bağlı olarak gelişen erkek tipi kıllanma.

    Estetik amaçlar: Toplumsal davranışlar

    Sınırlılıklar

    1. Aktif lokalize ya da sistemik enfeksiyonlar
    2. Bağışıklık sisteminin yetersiz olması
    3. Pıhtılaşma bozuklukları
    4. Işığa duyarlılık ya da alerji
    5. Aspirin ya da antioksidan kllanıyor olmak
    6. Ruhsal bir hastalığın olması ya da gebe olmak
    7. Aşağıdaki durumlarda lazer epilasyon önerilmemektedir:
      • Doğum lekesi
      • Sedef hastalığı (Psoriyazis)
      • Şeker hastalığı (Diyabet)
      • Ekzama ve dermatid
      • Deri kanseri
      • Aşırı ışık duyarlılığı (Porfiriya)

    Not: Tedavi alan/alacak olan kişiler, tedaviden önce/sonra 2-4 hafta süreyle vucutlarını doğal/yapay güneş ışığına maruz bırakmamalıdır.

    Kıl Büyüme Döngüsü

    • IPL ve lazerler, yalnızca anajen fazında bulunan tamamen gelişmiş melaninden zenginkıl gövdelerini etkiler.
    • Etkisi uygulama sıklığına bağlıdır.
    • Her tedavi seansında yalnızca anajen fazındaki kıllar yok edilebilir, telojen fazındaki kıllar büyümesini sürdürür.
    • Kalıcı epilasyonu sağlamak için kılın hem ampul hem de "bulge" bölümlerinin bozulmasının gerekip gerekmediği açık değildir. Bununla birlikte yalnızca "bulge" yapısının bozulmasının yeterli olacağı düşünülmektedir.

    Hiç yorum yok: