18 Ocak 2008 Cuma

Sıkça Sorulan Sorular





Serum ile meme büyütülebilir mi?

Çok sık karşılaştığımız bu yanlış bilgi herhalde içi serum ile doldurulan protezlerin kişiler tarafından yanlış anlaşılması olsa gerektir. Memeye enjekte edilen serum birkaç saat içinde emilir ve meme eski haline döner. Ancak içi serum ile doldurulan silikon protezler vardır.


Yağ dokusu ile meme büyütülür mü?

Teorik olarak doğru ancak pratik olarak yanlış. Kişinin kendi dokuları ile meme büyütme ameliyatları denenmiş ancak başarılı sonuç vermemiştir. Yağ dokusu vücudun her yerinde dolgu maddesi olarak kullanılabilir. Örneğin dudaklar dolgunlaştırılabilir, elmacık kemikleri, çene, alın gibi bölgelere, derin kırışıklıkların altına, düzensiz vücut hatlarına enjekte edilebilir. Enjekte edilen yağ dokusu çok küçük miktarlardadır ve bu yağın sadece yaklaşık yarısı enjekte edildiği bölgede kalıcı olur, büyük bir kısmı vücut tarafından emilir. Aynı bölgeye çok miktarda verilen yağın kanlanması ve yaşaması mümkün olmamaktadır. Memeyi büyütmek için verilmesi gereken yağ dokusu miktarı, yaşayabilmesi için gerekenden fazladır. Az miktarlarda bir çok yağ enjeksiyonları ile memeyi kısmen büyütmek mümkündür ancak pratik değildir. Kısacası yağ dokusu, meme büyütmek için uygun seçim değildir ve gerek operasyonun kolaylığı, gerek doku uyumu ve gerekse sonuçların başarısı ve kalıcılığı açısından silikon protezlere alternatif olmaktan uzaktır.


Serumlu silikon daha mı iyidir?

Silikon protez tiplerinin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır.İçi serum dolu protezler, içi silikon jel dolu protezlere göre ‘’klinik olarak çok anlamlı olmayan bir oranda’’ daha az kapsül reaksiyonuna neden olduğu tespit edilmiştir. Trafik kazaları veya delici yaralanmalar nedeniyle protezin yırtılması ve protez içeriğinin dokuların arasına sızdığı durumlarda, serum vücut tarafından emildiği için serumlu protezlerin avantajı söz konusudur. Ancak, çoğu zaman serumun dışarı kaçmasıyla protezin dolayısıyla memenin tekrar küçülmesi sık görülen bir durumdur.Gerek görünüm gerekse dokunulduğunda doğal durmaması gibi dezavantajları vardır. Silikon jel dolu protezlerde ise, yapım hatası olmadığı sürece protez içeriğinin sızması sözkonusu değildir ve bize göre çok daha doğal görünmekte, uzun dönem sonuçları daha iyi olmaktadır.


Damla silikon daha mı iyidir?

Hastaların bazıları bize ‘damla silikon taktırmak istiyorum’ şeklinde gelirler. Ancak protez tipinin seçimi tamamen meme tipine göre doktorunuzun belirleyeceği bir durumdur. Uygun hastalarda kullanımı iyi sonuçlar verebilir. Ancak damla protez en iyisidir, en doğal görüntü sağlar şeklinde bir şey söylemek doğru değildir.


Silikon kansere neden olur mu?

Silikon protezlerin kansere ve bağ dokusu hastalıklarına neden olduğu yönünde iddialar ortaya atılmıştır. Ancak uzun süreden beri yapılan araştırmalar sonunda bu iddiayı destekleyen bilimsel bir bulguya rastlanmamıştır.


Silikon taktırırsam emzirebilir miyim, hamile kaldığımda çıkartmam gerekir mi?

Silikon protezler meme altı ya da kas altı bölgeye konur. Her iki bölgede de meme bezleri ve kanalları ile ilişkisi olmadığı gibi giriş yerinin meme altı, meme başı çevresi ya da koltuk altı bölgeden olması da emzirmeyi etkilemez , hamile kaldığınızda çıkarılması gerekmez.


Göğüslerimin silikonlu olduğu belli olur mu?

İyi bir cerrahi teknikle ve uygun büyüklükte konulmuş protez, dışarıdan gözle veya dokunma ile anlaşılamaz. Protezin belli oluyor olması; ya uygun olmayan bir ebatta konduğunu, ya uygun olmayan bir konumda olduğunu ya da kapsüler reaksiyon olduğunu gösterir. Kapsüler reaksiyonun üç aşaması vardır.1. hasta dokunmakla protezi hisseder, 2.doktor dokunmakla protezi hisseder, 3. dışarıdan bakıldığında protez belli olur.


Protezlerimi 10 yıl sonra yenisi ile değiştirmem gerekir mi?

Teorik olarak silikon protezlerin kullanım süresi ömür boyudur ve siz istemedikçe veya sorun yaşamadıkça çıkartılması veya değiştirilmesi gerekmez.


Silikonlar patlayabilir mi?

Silikon protezler üzerinden kamyon geçse patlamayacak kadar çok esnek ve sağlamdır. Kesici ve delici olmayan hiçbir darbe veya kuvvetle patlaması mümkün değildir. Yüksek irtifa uçak yolculuklarından, derin deniz dalışlarından veya basınç odası tedavilerinden etkilenmez.


Meme muayenesi veya mamografi gibi tetkikleri engeller mi?

Silikon protezler, memede yapılacak hiçbir muayene ve tetkike engel olmaz, sadece incelemeyi yapan doktorunuzun haberdar olması gerekir.


Mememde his kaybı olur mu?

Uygun teknik ve yerleşim planı ile yapılmış ameliyatlarda silikon protezin kalıcı his kaybı yapması söz konusu değildir. Ancak tüm ameliyatlarda olduğu gibi kesi bölgesi çevresinde geçici bir his kaybı olacaktır. Genellikle 3 ay içinde his normale dönecektir.


Burun ameliyatları sonrası iz kalır mı?

Burun ameliyatları burun içinden yapıldığından görülebilir bir iz olmaz. Sadece burun kanatlarının küçültülmesi gerektiği durumda burun kenarında belli belirsiz bir iz olabilir ve zaman içinde genellikle kaybolur.


Burnum tekrar düşebilir mi?

Hastalar genellikle geçmişte bu tür örnekleri yani burnu tekrar düşmüş olan hastaları görmüş veya duymuş olduklarından bu soru sıkça sorulmaktadır. Sebepleri hakkında ayrıntıya girmeyeceğimiz bu problem, hatalı veya yetersiz ameliyat tekniğinin bir sonucudur. Burun uygun teknikle yapıldığında tekrar düşmesi gibi bir durum söz konusu değildir.


Burnun içini kulak-burun-boğaz uzmanları, dışını plastik cerrahlar mı yapar?

Nedense bu inanç yaygındır. Belki de eskiden plastik cerrahların burun içi ve solunum problemleri ile pek uğraşmamasından kaynaklanmaktadır. Ancak burun içi ve dışı ile bir bütündür. Burun estetiği yapan bir plastik cerrahın burun dışıyla olduğu kadar burun içi ile de ilgilenmesi gerekir. Yapılan estetik ameliyat solunum problemine yol açmamalı hatta önceden var olan solunum problemleri çözülmelidir. Tabi ki estetik uygulama olmaksızın sadece solunum problemlerinin tedavisi KBB uzmanlarını ilgilendirecektir. Ancak ileride burnu ile ilgili bir estetik ameliyat düşünenlerin öncelikle bir plastik cerrah ile görüşmesi daha uygundur.


Burun ameliyatı sonrası gözlük kullanabilir miyim?

Aşırı titiz cerrahların ameliyat sonrası uzun süre gözlük takmamaları uyarısı, burun ameliyatlarından sonra gözlük takılmaması gerektiği konusunda yanlış bir kanıya neden olmuştur. Biz hastalarımıza bu konuda herhangi bir kısıtlama getirmediğimiz gibi, morlukların olduğu dönemde dış ortamlarda güneş gözlüğü takılmasını kuvvetle öneriyoruz. İlk 7-10 gün içinde zaten alçı ile burun korunduğundan gözlüğün herhangi bir sakıncası yoktur. Alçı alındıktan sonraki dönemde ise burun kemikleri gözlük ağırlığı ile zarar görmeyecek kadar stabilize olmuş, sertleşmiş durumdadır.


Kalçamdaki yağlar çok oturduğum için mi birikiyor?

Çok oturmanız genel olarak az enerji harcadığınızdan kilo almanıza neden olabilir ancak lokal birikimlerin sebebi farklıdır.Yağ hücrelerinde, yağ depolanmasını sağlayan iki tür reseptör vardır. Bunlar insülin ve katekolamin reseptörleridir. Bu reseptörlerin dağılım oranı vücudun farklı bölgelerinde değişiklik gösterir. Genetik farklılıklar olabilmesine rağmen genel olarak kalça, basen, karın gibi bölgelerdeki yağ hücreleri daha fazla katekolamin reseptörü taşırlar. Yani kanda dolaşan katekolamin seviyesi arttığında bu hücreler daha fazla yağ depolar. Kandaki katekolamin seviyesinin artıran etkenler bu bölgelerde yağ depolanmasını artırırlar. Bu etkenler; açlık, sigara, alkol, kafein, stres gibi etkenlerdir. Bu yağlar diyete dirençli yağlardır. Düzensiz kilo alıp vermeler ve bilinçsiz diyetler bu yağların oluşumunu daha da kolaylaştırır.


Basenlerimden spor yaparak kurtulabilir miyim?

Spor yaparak elbette fazla kilolardan kurtulmak mümkündür. Ancak kalça, basen ve karın gibi bölgelerde orantısızlığa yol açmış birikimlerden kurtulmanız mümkün değildir. Bu fazlalıklar bir kez oluştuktan sonra çözümü sadece liposuctiondur.


Liposuctiondan fayda görür müyüm?

Eğer ideal kilonuzda ya da en fazla %20 fazla kiloda iseniz, cildiniz esnekliğini kaybetmemiş ise ve vücudunuzda orantısız yağ birikimleri varsa; siz liposuction için ideal hastasınız ve maksimum fayda görürsünüz. İdeal kilonuzun çok üstünde iseniz ve kilo vermekte zorluk çekiyorsanız, eğer cilt kaliteniz iyi ise, yani halk tabiri ile sıkı etli iseniz liposuctiondan yine büyük oranda fayda görürsünüz. Cilt kaliteniz kötü ya da aşırı kilolu iseniz liposuction için uygun aday değilsiniz. Bu durumda beklentilerinizi ve sağlayabileceği yarar ve zararı doktorunuz ile iyice tartıştıktan sonra operasyona karar vermelisiniz.


Liposuction yaptırdıktan sonra, tekrar aynı yerlerden kilo alır mıyım?

Yağ hücreleri ergenlik döneminden sonra sayı olarak sabittir. Kilo alıp vermekle bu hücrelerin sayısında artma ya da azalma olmaz, sadece hacim olarak büyür ya da küçülürler.Yağ hücrelerinin sayıca miktarı ve vücudumuzdaki dağılımı genetik yapımız ile ilgilidir. Liposuction yapılan bölgede yağ hücreleri ve reseptör sayısı azaltılır. Tekrar kilo almanız hücre sayısı azaldığından daha zor olacak, alsanız bile, bu kiloların vücuttaki dağılımı orantılı olacaktır.


Liposuction yaptırdıktan sonra kilo alırsam başka yerlerimde orantısızlıklar ortaya çıkar mı?

Tam aksine liposuction yapılmış bölgeler diğer bölgeler ile orantılı olacaktır ve tekrar kilo verildiğinde fazlalıklar olmayacaktır. Ayrıca sayıca azaltılmış olan yağ hücreleri zayıf kalmanızda katkı sağlayacaktır.


Liposuctiondan sonra cildimde çukurlar ve düzensizlikler olur mu?

Eğer ideal hasta grubunda iseniz uygun teknik ile bu tür düzensizlik ve çukurlar söz konusu değildir. Liposuction ile sadece derindeki yağlar alındığından cilt yüzeyi düzgün kalır. Ancak fazla kilolu hastalarda, bölgeyi yeterince inceltebilmek için bazen yüzeysel yağ tabakasına da liposuction yapmak gerekir. Gösterilen tüm özene rağmen bu durumda küçük çukurluklar olasıdır. Bu gibi düzensizlikler yağ enjeksiyonları (lipofilling) ile kolaylıkla düzeltilebilir. Eğer aşırı kilolu iseniz veya cilt kaliteniz yetersiz ise cilt yüzeyinde düzensizlikler kaçınılmaz olacaktır. Doktorunuz ameliyat öncesi değerlendirmesinde bu ihtimal konusunda sizi mutlaka uyaracaktır.


Cilt kalitem kötü ise liposuction yaptıramaz mıyım?

Elbette yağ fazlalıklarınız liposuction ile uzaklaştırılabilir. Ancak düzgün hatlara kavuşmanız için sarkan cildinizin mutlaka germe ameliyatları ile toplanması gerekir.


Bir seferde tüm yağlarım alınabilir mi?

Eski liposuction teknikleri çok kanlı olduğundan alınacak yağ konusunda bir kısıtlama söz konusuydu. Bu gün uyguladığımız kansız teknikler ve artan deneyimler sonucu böyle bir sınırlama pratik olarak kalmamıştır. Bir seansta hastanın tüm fazlalıkları alınmaktadır. Ancak teorik olarak bir güvenlik sınırı mevcuttur ve bu da hastanın ağırlığının %8,5-9’ udur. Normal şartlarda bu güvenlik sınırı pek aşılmamaktadır. Bu sınırın aşıldığı durumlarda veya vücudun hemen her tarafında işlem yapıldığında, hastanın sıvı ve elektrolit dengesinin korunması açısından bir süre hastanede takibi gerekir.


Liposuction sonrası masaj ve fizik terapi görmeli miyim?

Böyle bir zorunluluk söz konusu değildir ancak liposuction sonrası yapılan masajlar ve fizik terapiler tedavi edilen bölgelerin daha çabuk ve düzgün iyileşmesini sağlar.


Liposuctiondan sonra denize girebilir miyim, spor yapabilir miyim?.

Ağrılarınız size engel olmadığı sürece ertesi gün bile kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.Bir hafta sonra yalnız olmamak koşulu ile istediğiniz sporu yapabilirsiniz. 10 gün sonra denize veya havuza girmenizde bir sakınca yoktur.


Plastik cerrahlar izsiz ameliyat yapabilir mi?

Hiçbir ameliyat izsiz değildir. Plastik cerrahlar saklanması mümkün olan izleri saklarlar veya girişimlerini, izleri saklayabilecekleri bölgelerden yaparlar. Örneğin yüz germe ameliyatlarında izler kulak arkası ve saçlı bölgelere gizlenir. Burun ameliyatları burun içinden yapılır.İzlerin saklanması mümkün olmayan durumlarda ise( meme küçültme, karın germe gibi), iz oluşumunu azaltmaya yönelik teknikler ile izlerin mümkün olduğu kadar kabul edilebilir olmasına çalışırlar. ‘Memelerimin küçülmesini istiyorum ancak iz olmasın’ dediğinizde, siz yeryüzünde imkansız bir şey istiyorsunuz demektir.


Plastik cerrahlar tüm izleri yok edebilirler mi?

Hiçbir yara ya da ameliyat izi tümüyle yok edilemez. Ancak her iz(skar) daha önce olduğundan daha iyi hale getirilebilir. İzi tamamen yok etmek mümkün olmasa bile sizi tatmin edecek sonuçlar elde edilinceye kadar rehabilitasyonu mümkündür.


Lazerle dikiş diye birşey var mı?

Lazerli dikiş diye bir şey yok, cilt üzerinden görünmeyen cilt altı dikişler halk arasıda lazerli dikiş diye yayılmıştır. Lazer ışını üreten aletler çok çeşitli olmakla birlikte temel olarak hedeflenen doku bölümünde ısı enerjisi oluşturarak yakan, kesen, epilasyon yapan, hücre yenilenmesini uyaran aletlerdir. Dikiş atabilen(!) lazerin henüz icat edildiği duyulmamıştır.


Ameliyat yaraları dikilmeden yapıştırılabilir mi?

Bu da yine çok duyduğumuz eksik bilinen ve yanlış anlaşılan bir konudur. Fibrin yapıştırıcı dediğimiz doku yapıştırıcıları mevcuttur. Geniş alanlarda doku kaldırıldığında(karın germe, yüz germe gibi) dokuların daha çabuk yapışması ve doku altında sıvı birikimini azaltması açısından, ve yine deri greftlerini daha düzgün yapıştırmak amacıyla kullanılabilir. Ancak gergin dokuları bir arada tutmak gibi dikişe alternatif özellikleri yoktur ve dikişle birlikte kullanılabilir ama dikiş yerine kullanılamaz.


Botox yılan zehiri midir?

Botox clostridium botilinium adlı bakterinin ürettiği bir toksindir. Yıllardır spastik kas hastalıklarının, aşırı terlemenin tedavisinde güvenle kullanılmaktadır. Kozmetik amaçlı kullanımı daha yenidir. Sinir kas kavşağında iletimi durdurarak etki eder ve istediğimiz kas bölümünü istirahata sevk etmemizi sağlar. Botox ile yüzdeki aşırı çalışan mimik kasları dinlendirilerek kırışıklık oluşumu engellenir, kaşlar daha kalkık hale getirilebilir


Botox yaptırırsam felç olabilir miyim?

Botox yalnızca uygulandığı bölgedeki kaslar üzerine etki eder vücutta başka bir yere yayılmaz.


Botox tüm kırışıklıklarımı yok eder mi?

Botox sadece mimikler ile ortaya çıkan kırışıklıkları engeller ve derinleşmesini önler. Kırışıklıkların tamamen yok olması için ilave tedavi şekillerine ihtiyaç vardır.


Botox yaptırdıktan sonra devam etmezsem eskisinden daha kötü olur muyum?

Botox tedavisine devam etmez iseniz tekrar eski halinize dönersiniz daha kötü olmazsınız.


Botox yaptırırsam yüz ifadem değişir mi?

Botox ile aşırı çalışan mimik kaslarınızın oluşturduğu kırışmaları önlersiniz. Uygun yapılan botox tedavisi ifadenizde bir değişiklik yapmaz.


Botox yüzümdeki simetriyi bozar mı?

Anatomiyi bilen ehil ellerde böyle bir sorun yaşanmaz.


Yüz germe ameliyatları için en uygun yaş nedir?

Bu ameliyatlar için uygun yaş diye bir durumdan söz edilemez Yaşlanma sadece yüz derisinin gevşemesi ile sınırlı değildir. Yaşlı bir yüzde yüz derisinin gevşemesi yanında, yüze gençliğin kontur özelliklerini veren yağ dokuları azalmış ve aşağı doğru yer değiştirmiştir. Aynı zamanda yüz kasları da gevşemiş ve zamanla derin mimik izleri ortaya çıkmıştır. Yüz cildi yumuşaklık ve pürüzsüzlüğünü kaybetmiş, kırışıklıklar oluşmuştur. Yüz derisinin gevşemesi dışındaki tüm sayılanlar 30’lu yaşlardan itibaren, bazen genetik ve yaşam tarzına bağlı olarak daha da erken yaşlarda oluşmaya başlar. Göz altı torbaları yine erken yaşlarda belirmeye başlar. Daha ileri yaşlarda kaşlar ve burun düşer, göz kapakları, üst ve alt dudak sarkar. Bakışlar yorgunlaşır, gülümsediğimizde ve konuşurken daha çok alt dişlerimiz görünmeye başlar. Aslında yüz germe dediğimiz ameliyat, yüz derisinin gerilmesi dışında tüm bu deformitelerin düzeltilmesini de içerir. İyi bir yüz germe ameliyatı; 1-yüzün azalan volümünün yerine konması, 2- yer değiştirmiş yağ dokularının ve gevşemiş kasların restorasyonu, 3- derin kırışıklıkların doldurularak yok edilmesi, 4- fazla derinin çıkarılması, 5- yüz cildinin gençleştirilmesi öğelerini içermelidir. Yüz derisinin sarkması dışındaki tüm yaşlanma belirtileri çok daha erken yaşlarda ortaya çıktığından, bu deformitelerin erken giderilmesi daha geç yaşlanmanız, genç kalmanız demektir ve sağlıklı bir estetik yaklaşımdır.


Yüzümü gerdirirsem doğal ifadem yok olur mu?

Yüzün yaşlanma belirtileri sadece gerilerek yok edilmeye çalışılırsa bu düşünce doğruluk kazanır. Ancak, anatomiyi ve yaşlanmanın anatomisini bilen bir cerrahi yaklaşım ve uygun teknik ile, yukarıda belirtilen tüm faktörler ayrı ayrı düzeltilir, yüzün ve ifadenin doğallığı korunur.

Hiç yorum yok: