18 Ocak 2008 Cuma

LAZER HAKKINDA GENEL BİLGİ


LAZER NEDİR?
Lazer epilasyon yöntemi, elektroliz yönteminin eksikliklerden dolayı geliştirilmiş olup diğer yöntemlerden daha hızlı bir şekilde istenmeyen kılları yok etmenizi sağlar. Lazer epilasyon, istenmeyen kıllarınızı herhangi bir yan etki veya yaralanma olmadan yok eder.

LAZER HAKKINDA
LASER ismi, Radyasyonun Uyarılmış Emisyonu ile Işığın Amplifikasyonu (Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation) kelimelerinin kısaltmasıdır. Birçok insan, lazerin her tür şeyi tedavi etme yeteneği olduğunu düşünmekte ancak gerçekte, ışık emisyon yöntemi ile uygun dalgaboyu yalnızca cerrahi ameliyatlarda ve cilt hastalıklarında kullanılmaktadır. Ayrıca lazerin, kıl yok etme tedavisine katkıda bulunan, tek dalgaboyu ve tek renk olma özelliği vardır. Güneşten yayılan ışık farklı dalgaboylarında ışıktan oluşsa da, lazer yalnızca tek dalgaboyuna sahip bir ışıktır. Başka bir deyişle, lazer yalnızca bir renge yanıt veren özelliğe sahiptir.

LAZER & KIL
Lazer cilt dokusu tarafından emildiğinde, ısı enerjisine dönüşerek termal hasara yol açar. 100 derece'nin üzerindeki termal hasar cilt dokusunun çözünmesine ve 50 ile 100 derecede ise geri dönüşü olmayan dejenerasyondan dolayı skar oluşumuna neden olur. Geri dönüşü olan rejenerasyon ise 50 derecenin altında gerçekleşir ve cilt dokusunun normal durumuna dönmesi mümkün olur.

Termal hasarın derecesi lazerin dalgaboyu, ışığın şiddeti, yayıldığı süre, emici materyale ve özelliklerine bağlıdır. Lazer, cerrahi ameliyatlarda da uygulanır ve herhangi bir yan etki olmadan çeşitli cilt hastalıklarını tedavi edebilir. Kıl yok etmek için kullanılan lazer, pigment tarafından emildikten sonra kılın üzerinde veya civarında saçılarak kıl kökünü yok eder.

Lazer ile kıl yok edilmesinin prensibi, lazere özel dalgaboyu tarafından saçılan ışık enerjisinin, saç foliküllerinde bulunan melanin pigmenti tarafından seçici olarak emilip, termal enerjiye dönüşerek, kıl kökünü yok etmesine dayanır.

LAZER İLE KIL YOK EDİLMESİNİN YARARLARI

· Mevcut diğer yöntemlere göre çok daha hızlı ve kolay şekilde kılları kalıcı olarak yok eder.

· Diğer tedavilerle kaşılaştırıldığında hemen hemen acısız ve daha kısa sürer.

· Bir seferde kullanılan lazer başlığına bağlı olarak geniş bir alanda etkilidir. (EPILA SI808, Bir seferde lazer’in atış yaptığı noktadaki 1-3 kıl köküne karşı etkilidir.)

· Daha az sıklıkta uygulama gerektirir.

· Doğru ve güvenilir tedavi sağlar.

· Kılların kalıcı olarak yok edilip sayısının azalmasını sağlar.

· Tedaviden sonra gözeneklerin sıkılaşmasından dolayı ciltte yumuşaklık hissedilir.

TEDAVİDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


1. Lazer ile kılların yok edilmesinde, lazer yalnızca koyu renk kıl ile reaksiyon verdiğinden güneş yanığı var ise, cildinizin orijinal rengine dönmesini beklemenizi öneririz.
2. Herpes simpleks gibi bir hepatit hastalığı veya selülüt varsa lazer tedavisi uygulamadan önce, bunların tedavi ettirilmesi gerekir.
3. Sivilce tedavisi için izotretinoin kullanan kişiler bir süre için kılları yok etmeye çalışmamalıdır.
4. Keloid veya hipertrofik yara sorunu yaşayan bir kişi lazer tedavisini çok dikkatli bir şekilde yapmalıdır.
5. Melanin pigmentasyonunun derin olduğu, meme ucunun etrafı, genital bölge veya anal bölge gibi özel alanlar, lazer tedavisi için uygun değildir.
6. Lazer ile kılların yok edilmesi için koyu, kalın kılları olanlar en uygun adaylardır.

Kılın yakılamayacak kadar ince olduğu yerlerde, kılı cımbızla çekerek çıkartın.

EPILA HAKKINDA SORULAR & CEVAPLAR

SORU: EPILA’yı kimler kullanabilir?

CEVAP: Lazer Epilasyon işleminin herkes için uygun olmadığı bilinmelidir! EPILA’yı açık renkli cilde sahip kişiler koyu renkli kıllarını azaltmak ve yok etmek için kullanabilirler. Çok koyu renkli cilde sahip (Afrika kökenli) kişilerde EPILA kullanılmamalıdır.

SORU: EPILA’yı diğer tüy dökme ve yoketme metodlarından farklı ve avantajlı kılan nedir?

CEVAP: EPILA sizin istemediğiniz kıllarınızı “Evinizde, seyahatlerde” kendi kendinize çok daha ekonomik olarak azaltmanızı sağlar. Ayrıca, EPILA ile yapacağınız uygulamalar ağrısız ve yan etkisizdir. Cildinizde yanık, kesik veya yaralar oluşmaz.

SORU: Bu ürün gerçekten işe yarıyor mu?

CEVAP: Evet! Gerçekten işe yarıyor! Burada önemli olan EPILA’nın istenmeyen kılları azaltmaya yönelik “Lazer Epilasyon İşlemi” ni gerçekleştirmeye yarayan “Kişisel Lazer Cihazı” olduğunu bilmektir. EPILA veya daha genel tabirle Lazer Epilasyonu mucize yaratan bir işlem değildir! EPILA ile yapılacak uygulama ve alınacak sonuç için zaman ve sabır gereklidir. Bunun başlıca sebebi, kılların kalıcı olarak azaltılması ve yok edilmesi için yapılan Lazer Epilasyon uygulamasının “Anajen” diye adlandırılan büyüme döngüsü fazında çok daha etkili olmasıdır (kılın yaşam döngüsü 3 fazdan oluşmaktadır: Anajen, Catajen ve Talojen. Detaylı bilgi için tıklayın: http://www.damlasaglik.com.tr/?ID=60&yap=Udetay). Dolayısı ile, uygulama yapılırken mevcut bölgedeki kıllar birbirinden farklı yaşam döngülerinde olacağından uygulama tekrar edilerek Anajen fazının yakalanması gerekir.

SORU: Lazer ile kılların yok edilmesinin prensibi nedir?

CEVAP: Lazer ile kılların yok edilmesi, kıl foliküllerini (kıl kökü) bozacak veya tahrip edecek ancak etrafındaki cilde zarar vermeyecek kadar enerjiyi bir grup kıl folikülünün üzerine, bir lazer ışını göndererek gerçekleşir. Bu işleme ‘’Seçici Fototermoliz’’ adı verilir. Seçici olmasının nedeni yalnızca kılları hedef alması ve cilde etki etmemesidir. Geçmişte lazer genelde renk açılmasında ve çillerde kullanılırdı ancak daha sonra kılların yok edilmesinde de etkin olduğu tespit edilmiştir.

SORU: Uygulama süresi ve sıklığı nasıl olmalıdır?

CEVAP: Öncelikle uygulama süresi, uygulamanın yapılacağı bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak değişir. EPILA’yı kullandıkça tecrübeniz artacak ve daha az sürede daha büyük bir bölgeye uygulama yapabileceksiniz. Her uygulama seansında 30 dakika sonunda cihaz kapatılmalı ve 5 dakika süreyle dinlendirilmelidir. Uygulama aynı bölgede bir seferde en fazla 3 kez tekrarlanmalıdır. Lazeri arka arkaya aynı cilt gözeneğine uygulamayın. Lazeri sırayla farklı cilt gözeneklerine uygulayın.

SORU: Hangi bölgelere uygulama yapılabilir?

CEVAP: Gözlere yakın olan bölgeler ve kaşlar haricinde heryere uygulanabilir. En yaygın uygulama yapılan bölgeler, yüz, üst dudak, boyun, gögüs etrafı (meme uçları ve yakınındaki koyu renkli bölgeye dikkat edilmelidir), kolaltı, bikini bölgesi, bacaklar ve sırttır.

SORU: Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA tarafından onaylanmış mıdır?

CEVAP: FDA kurumu Lazer ile Kalıcı Tüy Azaltılması uygulamasına sahip birçok lazeri onaylamış, birçoğu da onay aşamasındadır. Sonuçlar kişiden kişiye değişiklik gösterdiği gibi, en pahalı ve bilinen lazer ile uygulamalarda dahi başarı oranı kişiye ve uygulamanın süresine göre değişmektedir.

SORU: Ürünün neyle çalıştığını öğrenmek istiyorum; Elektrikle mi çalışıyor pille mi? Kullanılıp atılan bir ürün mü yoksa uzun ömürlü bir ürün mü?

CEVAP: Ürün 9 Voltluk adaptör kullanılarak elektrik ile çalışıyor. Cihazın kullanım ömrü içindeki lazer tüpünün ömrü tarafından belirlenmektedir. Bu da yaklaşık olarak 5000 saattir. Kabaca bir hesap ile günde 60 dakikalık bir kullanım ile cihaz 10 yıl üzerinde hizmet verebilir.

SORU: İlerleyen dönemde alınması gereken veya değişmesi gereken parçaları var mıdır?

CEVAP: Cihazın sürekli temin edilmesi gereken hiçbir sarf malzemesi yada değiştirilmesi gereken yedek parçası yoktur.

SORU: Cihaz hamilelikte de kullanılabiliyor mu?

CEVAP: Hayır. Hamile bayanların ve vücut içine takılan kalp pili kullananların bu ve benzeri elektronik cihazları kullanmaları tıbben tavsiye edilmemektedir.

SORU: Lazer ışını doğru değerler altında kullanılmadığında kanser riskini doğurur mu? Cihazın kullanımına ilişkin bir tehlike mevcut mudur?

CEVAP: Tıpta “Soft Lazer” yada “Düşük Doz Lazer” tabir edilen ve EPILA cihazının da sahip olduğu 808 nm dalgaboyundaki lazer ışını, insan sağlığı üzerinde herhangi bir zararlı etkiye sahip değildir. Bu durum üretici firma tarafından Avrupa Emniyet Standartlarının göstergesi olan CE sertifikasyonu ile de belgelenmiştir.

SORU: Olumlu sonuç almak için kaç uygulama gerekir?

CEVAP: Bu sorunun herkes için geçerli tek bir yanıtı yoktur. Uygulamadaki istikrar ve kararlılık, kıl tipi, cilt tipi, düzgün kullanım, vücudun kimyasal yapısı gibi faktörler olumlu sonuç alma sürecini etkileyebilmektedir.

Uzun dönemde yararlarını görmek için sık uygulama yapmak gerekir. Uygulama yapmak istediğiniz bölgedeki kıl yoğunluğuna, kılların büyüme döngüsüne ve rengine bağlı olarak sonuçlar değişebilir. Ayrıca kişinin sahip olduğu “Testosteron” hormon miktarı da kılların üretilmesinde çok etkili olduğundan, bu hormonun seviyesine bağlı olarak sonuçlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Koyu renk kıllar lazer terapiye daha hızlı yanıt verir ancak uzun dönemde kalıcı ve en iyi sonuçları almak için minimum 8 hafta uygulama yapılması tavsiye edilmektedir.

SORU: Bende kıl dönmesi var, bu ürünü kullanabilir miyim?

CEVAP: Hayır. Kıl dönmesi sorunu bir uzman doktor kontrolünde ele alınmasını gerektirir.

SORU: EPILA’yı kullandıktan sonra kıllarım traştan sonraki gibi daha kalın mı çıkar?

CEVAP: Öncelikle kılların traş edilmesi sonrasında daha kalın olarak çıktığı yanlış bilinen bir olgudur. Bu durum mikroskop altında yapılan deneylerde de tespit edilmiştir. Bu yanılgı, traşlanan kılların bir açı ile kesilmesinden kaynaklanan illüzyondur. EPILA ile yapılan uygulamalarda kıllar her seferinda daha incelerek azalmakta, sonunda kıl kökü kalıcı olarak tahrip edilerek kılın üretimi durmaktadır.

SORU: Ben kıl köklerine temas edip tamamen yok edeceğini bekliyordum fakat kılları yakıp köklerini siyah bırakıyor, neden?

CEVAP: EPILA, koyu renkli kıllara karşı duyarlı lazeri sayesinde kıl köküne nüfuz eder. Ancak, kıl köklerinin bir yaşam döngüsü vardır bu nedenle uygulamanın aralıklı olarak minimum 8 hafta boyunca yapılması gerekir.

SORU: Ürünün etkinliğini kanıtlayabilecek bir garantisi var mı?. Bu ürünü satın alan tüketici memnun kalmazsa ne olacak?

CEVAP: Lazer ile Epilasyon işleminin sonuçlarıni öngörmek veya garanti vermek özellikle kişinin kaç seans alacağı bilinmeden mümkün değildir. Günümüzde ciddi çalışan ve tanınmış hiçbir Epilasyon Kliniği müşterilerine sonuçları garanti etmezler.

Ürünü satın aldıktan sonra 7 gün içinde koşulsuz olarak satın aldığınız yere iade edebilirsiniz. Orjinal ambalajında, faturası ile birlikte, tüm parçaları eksiksiz olarak geri gönderilen ürünlerin iadesi (kargo, banka kredi kartı kesintisi v.b. düşüldükten sonra) yapılır. Uzun süreli kullanılan ürünler firmamız tarafından “Kullanılmış 2. El” ürün olarak tekrar satışı mümkün olmadığından iade alınmaz.

SORU: Ürünün kullanılması halinde kalıcı vücut izleri yada daha farklı bir hastalığa sebep olur mu?

CEVAP: Kesinlikle hayır. EPILA, doğru kullanıldığında sağlığa zarar vermeyen güçte bir lazer kaynağına sahiptir.

SORU: Lazer cihazının herhangi bir soğutucusu var mı veya krem yada jel kullanılıyor mu?

CEVAP: Cihazın bir soğutucusu bulunmuyor, çünkü uygulama esnasında soğutucuya ihtiyaç duyulacak şiddette bir lazer gücü bulunmuyor. Ancak uzun süreli kullanımda veya hassas olan ciltlerde kullanılmak üzere ürün ile birlikte 1 adet buz poşeti bulunmaktadır. Bu poşeti yada bir havluyu soğutup uygulama yapılan bölgede kullanabilirsiniz.

SORU: Ürünü erkekler de kulanabilir mi?

CEVAP: Elbette. Koyu renkli tüylerinden kurtulmak isteyen, açık ve orta renkte tenli bay, bayan herkes tarafından kullanılabilir.

SORU: Kişisel Lazerli Epilasyon Cihazı almak istiyorum ama bugüne kadar bu ürünü hiç duymadım!

CEVAP: EPILA SI808 Kişisel Lazer Epilasyon ürünü Türkiye’de Haziran 2007 başından itibaren Türkiye Tek Yetkili Temsilcisi DAMLA SAĞLIK Ürünleri şirketi tarafından satışa sunulmuştur. Amerika, Avrupa ve Uzak Doğuda çok popüler olan bu ürünü sadece internet üzerinden ve sitemizdeki http://www.damlasaglik.com.tr/?ID=15&yap=detay sayfasında göreceğiniz Eczanelerden temin edebilirsiniz.

SORU: Ürünü inceledim ancak tüm kaynaklarda lazer epilasyonun doktor tarafından yapılmasının sağlık bakımından uygun olacağı söyleniyor. Kişilerin kendisinin uygulamasında sakınca yok mudur? Sağlığa zarar verme riski varmı?

CEVAP: Haklısınız, klasik lazer epilasyon işleminin MUTLAKA bir uzman denetiminde yapılması gerekir. Bunun nedeni, bu yöntemde kullanılan epilasyon cihazlarının profesyonel kullanıcı eğitimi gerektirmesi ve içerdikleri lazer gücünün yüksek olmasıdır. EPILA SI808 ise kişisel olarak kullanım için tasarlanmış daha düşük güçte lazer içeren bir üründür. Ürünün sağlığa zararlı olup olmadığı konusuna gelince, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TSE ve Sağlık Bakanlıklarımız Türkiye'ye ithal edilen tıbbi, kozmetik ve kişisel akım ürünleri için Avrupa Ülkelerinin belirlemiş olduğu standartları aramakta ve firmamız da bu standartlara uygun ürünlerin ithalat ve pazarlama faliyetleri yürütmektedir.

SORU: Epila hakkında daha geniş bilgi verebilir misiniz? Ben şu an lazer epilasyona gidiyorum ve kullanılan alet 'alexander' marka. EPILA'da Alexander’in özellikleri mevcut mu ve aynı etkiyi verebilir mi?

CEVAP: EPILA, güzellik ve estetik merkezlerinde sağlık personeli tarafından uygulanan epilasyon işlemi sırasında kullanılan cihazlardan bazı farklılıklar göstermektedir.

Bu farklılıkları aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür;

1. EPILA SI808, kişisel kullanıma uygun, herhangi bir destek almadan kişinin kendi kendine uygulayabildiği bir üründür. Bu yüzden içerdiği lazerin gücü ve bir seferde etki ettiği kıl kökü sayısı daha azdır (1 ila 3 kıl kökü). Klinik tipi profesyonel cihazlar ise geniş başlıklarla daha geniş alana etki ederler.

2. EPILA SI808 ürünü daha dar bir alana etki ettiğinden işlem süresi profesyonel lazerlere göre daha uzundur.

3. EPILA SI808 ürünü kliniklerde uygulanan epilasyon işlemine göre çok daha ekonomiktir. Ayrıca bu ürün ailenizdeki veya çevrenizdeki arkadaşlarınız tarafından da kullanılması mümkündür.

4. EPILA SI808 cihazının ekonomik ömrü günde yaklaşık 60 dakika kullanılması halinde 10 yılın üzerindedir.

SORU: Ben bu cihazı evde yaparken cilde maruz kalacak ışınlardan korkuyorum ! Acaba evde tek başıma yaparken bir sorunla karşılaşır mıyım?

CEVAP: Kesinlikle hayır! Tek dikkat etmeniz gereken, ürünü kullanmaya başlamadan önce kullanım manuelinde belirtilen tüm hususlara uymanız ve ürünü doğrudan gözlerinize tutmamanızdır. EPILA, oldukça emniyetli ve kendi kendine otomatik olarak kapanan bir özelliğe sahip bir üründür.

SORU: Tedaviden sonra nelere dikkat etmek gerekir?

CEVAP: Dikkat edilecek özel birşey yoktur. Ancak aşırı güneş ışığına maruz kalınmamasını öneririz.

SORU: Yan etkileri var mıdır?

CEVAP: Hayır. Ancak, bazı kullanıcılarda hafif kızarıklık ve güneş yanığına benzer ciltte bölgesel şişme görülebilir. Bu etkiler genelde 3~4 gün veya daha kısa sürede geçer.

SORU: Aynı bölgede uzun süre kullanabilir miyim?

CEVAP: Bir seferde aynı bölgede aşırı uygulamadan kaçının. Kılın aşırı şekilde yok edilmesi ciltte kırzarıklık ve şişmeye neden olabilir. Cilt gözeneklerinizde ısırma hissi duyacak şekilde 2~3 kez tekrar edin. Cildiniz kızardığı takdirde buz paketi veya ıslak havlu kullanarak cildinizi soğutun.

SORU: Uygulama esnasında nasıl birşey hissedilir?

CEVAP: Bu soruya çok farklı yanıtlar alacaksınız. Ancak gerçek şu ki lazer cilde uygulandığında, yüksek ısıya bağlı olarak bir miktar ağrı olur. Bazı hastalar bu hissi, bir saniyeden az süren bir "yanma" veya hafif ısırma olarak tarif eder.

SORU: Bir uygulama sırasında kaç tekrar yapılmalıdır?

CEVAP: Lazer tam olarak cilt gözeneklerine uygulanırsa ısırma hissi olur. Bu şekilde 2~3 kez tekrarlayın. Lazeri arka arkaya aynı cilt gözeneğine uygulamayın. Lazeri sırayla farklı cilt gözeneklerine uygulayın.

ETKİLİ DEĞİL İSE LÜTFEN AŞAĞIDA BELİRTİLEN NEDENLERİ KONTROL EDİN.

1. Cilt gözeneklerinde herhangi bir ısırma hissi yok.
[Daha yüksek bir düzeye ayarlayın ve emisyon süresini uzatın.]
2. Cildin yüzeyindeki kıllar çok uzun.
[Uzun kıl lazer enerjisinin cilt gözenekleri tarafından emilmesine engel olur. En iyi sonuçları almak için o bölgedeki kılları 1~2 mm kalacak şekilde traş edin.]
3. Bölgede yalnızca bir emisyon uygulaması yapılmış.
[Yok edilmesi istenen bölgede, cilt gözenekleri içerisinde ısırma hissini duyarak işlemi 2~3 kez tekrarlayın.

KIL DÖNGÜSÜ


Kılların kalıcı olarak yok edilmesi için, anajen adı verilen, kılın aktif büyüme fazının yok edilmesi gerekmektedir.



Saçların senkronize olarak döküldüğü hayvanların aksine, insandaki saç döngüsünde saçlar senkronize olmayan şekilde uzar. Her insan kılının kendine özgü karakteristik bir döngüsü vardır.

Saç döngüsü üç süreçten oluşur, Anajen adı verilen uzama süreci (yaklaşık 3 yıl), Katajen adı verilen dinlenme süreci (yaklaşık 2~3 hafta) ve Talojen adı verlen dökülme süreci (yaklaşık 3 ay). Kafamızdaki saçların yaklaşık %90'ı normalde uzama sürecinde, yaklaşık %1'i dinlenme sürecinde, ve %10~15'i dökülme sürecindedir. Hayvanda da benzer türde bir saç döngüsü vardır ancak tüm saçlarının aynı zamanda dökülmesi için senkronizedir. Diğer yandan, İnsandaki döngü ise senkronizde değildir.

Anajen
Kafamızda bulunan saçların yaklaşık %90'ı normalde büyüme fazındadır. Diğer %10'u yakın zamanda dökülecektir. Saç folikülleri "çekirdek" ısıda subkutan yağın derinliğinde gömülüdür.
Her kılın nihai uzunluğu, saç folikülünde bulunan büyüme aktivitesinin uzunluğuna bağlıdır. Bu aktivitenin uzunluğu her bir birey için özeldir. Uzayan saç kan dolaşımı ile her zaman iyi şekilde beslenmektedir.

Katejen
Anajen fazının bitimi, katajen olarak bilinen bir geçiş fazı ile karakterize edilir. Folikülde büyüyen hücreler durur ve hızla küçülür.
Saç uzamaz ve epidermusa doğru yaklaşmaya başlayıp club şeklini alır. Bu faz yaklaşık 2~3 hafta surer. Saç foliküllerinin yalnızca yaklaşık %1'i beher zamanda bu devrede bulunur.

Talogen
Katajen fazını takiben saç "dinlenme" adı verilen telojen fazına girer. Saç artık ölü olarak algılanabilir ve düşecektir. Gittikçe küçülür ve rengi açılır ve epidermusa doğru hareket eder. Alttan büyüyen yeni saçlar tarafından dışarı itilir. Zamanla her saç teli döngüsünün sonunda kaybolur veya dökülür. Saçlar çoğunlukla (ve doğal olarak), yıkadığımızda veya saçımızı tarayıp/fırçaladığımızda dökülür. Doğal olarak her gün 30-100 saç teli kaybederiz.
Saç kaybedilirken aynı folikülden yeni bir saç büyüme döngüsü başlamış olur.
Normal kişilerde telojen saçı, yeni saç çıkıp onu folikülünden hareket ettirene kadar skalpte 12 hafta boyunca kalır, bu da kılın %12'sinden azını kapsar.

Hiç yorum yok: