10 Ocak 2008 Perşembe

Lazer Epilasyon - Lazerle Epilasyon Uygulaması Nedir?


LAZER EPİLASYON

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) ' a başlamanın tam zamanı... Lazer epilasyon ile yaza kadar istenmeyen tüylerinizden kurtulabilir, Güzel bir cilde kavuşabilirsiniz...

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) : Vücuttaki istenmeyen kılların (laser epilation,laser hair removal) yöntemi ile yok edilmesi dünyada yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu süre içinde ND Yag, Alexandraite, Diode ve IPL lazerler olmak üzere 4 farklı jenerasyon Lazer epilasyon cihazları geliştirilmiştir. Bayanların yanı sıra erkeklerin de ilgi gösterdiği Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) yöntemi, Avrupa ve Amerika'da da milyonlarca kişide uygulanmaktadır.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) da Lazer ışını nedir; ciltte nasıl bir etki yaratır?

"Light Amlification by Stimulated Emmition of Radiation" kısaca lazer (laser) ışını, bildiğimiz ışıktan farklı olarak ışığın tek dalga boyunda düz bir demet halinde yayılmasıdır. Lazer ışını doku üzerine düştüğünde dokunun özelliklerine bağlı olarak üç farklı olay gerçekleşmektedir.

1. Yansıma: Yansıyan ışık çarptığı yere enerji bırakmaz.

2. Geçirgenlik: Işık, dokudan geçtiğinden dokuya enerji bırakmaz.

3. Absorbsiyon: Absorbe olan ışık tüm enerjisini çarptığı yere bırakarak ısınmaya neden olur.

İnsan cildi gibi yarı geçirgen dokularda her üç olay birden değişik kombinasyonlar içerisinde görülür.

Lazer ışınının epilasyon etkisi nasıl oluşur? ( Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) )

İstenmeyen tüylerin lazer ile yok edilmesi yönteminde temel prensip: Kıl ve kıl kökünde bulunan, kıla rengini veren melanin pigmenti ile ışığın etkileşimidir. Melanin, üzerine düşen lazer ışınını absorbe eder. Absorbe olan ışın, ısı enerjisine dönüşerek kıl kökünü tahrip eder.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) yöntemi için lazer ışınının cildin derinliklerine nüfuz ederek kıl köküne ulaşması ve ısı enerjisine dönüşerek köke hasar vermesi gerekir. Kıl kökleri, vücudun çeşitli yerlerinde değişmekle birlikte yüzeyin 2-5 mm altındadır. Epilasyon amaçlı geliştirilen cihazlarda, ışının -dalga boyu- cilt altında ulaştığı mesafenin bu sınırlar içinde olması gerekmektedir.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) `da seçici fototermoliz denen yöntem kullanılarak melanin taşıyan kılı yok etmeye yetecek, ancak çevredeki dokuya zarar vermeyecek ölçüde lazer ışını gönderilmektedir. Bu nedenle güvenli ve etkili bir epilasyon için, cilt rengi; kıl rengi, kalınlığı ve yoğunluğu dikkate alınarak cilde gönderilecek enerji değerini ve gönderilme süresini belirlemek büyük önem taşır. Diod Lazer gibi gelişmiş lazer epilasyon teknolojilerinde kişinin cilt ve kıl özelliklerine göre özel ayarlamalar yapılmasını mümkün kılan gelişmiş bilgisayar sistemleri bulunmaktadır. Kişiye ve bölgeye özel en efektif dozların uzman doktorlar tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Zira işlemin olması gerekenden düşük dozlarla uygulanması seansların uzamasına, tam tersine yüksek olması ciltte yanık ve lekelenmelere yol açmaktadır.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) `da ten rengi önemli midir?

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) yöntemi, beyaz tenli ve koyu renk tüylü kişilerde etkinliği daha yüksek olan bir yöntemdir. Bu özellikteki kişilerde dokuya hasar vermeden yüksek dozlar kullanmak mümkün olacağından ve kıl kökleri de koyu renkli olduklarında ışını daha fazla absorbe edeceğinden tedavi, seans sayısı bakımında daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Yeni jenerasyon lazer cihazlarında, kişiye ve uygulama yapılacak bölgeye özel ayarlamalar yapabilme imkanı olduğundan, cilt rengi esmer olan kişilerde, bronz tenlilerde hatta zencilerde bile, dozlar cilde zarar vermeyecek seviyelere indirilerek işlem güven ve başarı ile uygulanmaktadır.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) `da neden birden fazla seans gerekmektedir?

Vücut kılları anajen, katajen ve telojen olarak adlandırılan üç gelişim evresinde bulunur. Her kıl bu evrelerden birbirinden bağımsız farklı zamanlarda geçmektedir. Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) sadece anajen (aktif) dönemdeki kılları etkiler. Bu nedenle tek seansta uygulanan bölgedeki tüm kılları yok etmek mümkün olmamaktadır. Tedavi süreci için (1-1,5 yıla yayılmış olarak) vücut bölgelerinde ortalama 5-6 seans; yüzde 7-8 seans denebilir.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) seans aralıkları nasıl olmalıdır?

Seans sıklığı yüz bölgesinde 1-1,5 ay, vücut bölgelerinde 2-2,5 ay'dır. Tedavi ilerledikçe seans aralıkları uzamaktadır. Örneğin üçüncü - dördüncü seanstan sonraki uygulamalara daha seyrek aralıklarla gereksinim duyulmaktadır.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) `da seanslar ne kadar sürer?

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) yönteminde çok kısa sürelerde, büyük alanlarda çalışma yapılabilir. Her seans uygulama yapılacak bölgenin genişliğine göre farklı sürede tamamlanır. Örneğin, komple bacaklar, sırt gibi büyük alanlar ortalama 2-2,5 saat, koltuk altı, bikini bölgesi, yüz gibi daha küçük bölgeler 10-15 dakika, bıyık, çene gibi küçük bölgeler 2-3 dakika gibi sürelerde taranmaktadır.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) ağrılı bir yöntem midir?

Yeni jenerasyon lazer cihazlarında aktif soğutuculu ucu sayesinde uygulama sırasındaki acı ve rahatsızlığı minimum seviyededir. Işın verildiğinde bazı hastalar, hafif bir batma ya da yanma hissi duyduklarını söylerler. Lokal anesteziye ihtiyaç yoktur.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) `un yan etkisi var mıdır?

İşlem, hastanın cilt ve kıl tipine uygun enerji değerleri ile yapıldığında Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) `un ciddi bir ayn etkisi gözlenmeyecektir. Uygulama sonrasında kısa süreli olarak, hafif bir kızarıklık, kabarıklık ve yanma görülebilir ki bu da tedaviden sonraki birkaç saat içinde kendiliğinden geçmektedir. Çok hassas ciltlerde kızarıklıklar 2-3 gün devam edebilir.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) `u kimler uygular?

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) uygulamasının güvenli ve etkin bir şekilde yapılması için kişinin kıl ve cilt tipine göre değişen değerlerle yapılması büyük önem taşımaktadır. Güvenli, , ve kısa sürede tamamlanan bir tedavi için cilde gönderilecek ışınının dokuya zarar vermeden kıl kökünde maksimum tahribat yapması gerekmektedir. Buna göre ışının jul cinsinden enerji değerleri ve milisaniye cinsinden gönderilme süresi ve sıklığı kişinin cilt rengi, kıl rengi, kalınlığı ve yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle lazer uygulamaları hekimler sorumluluğunda yapılmalıdır.

EN SIK SORULAN SORULAR:

Yaz aylarında / solaryum sonrası Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) uygulaması yapılabilir mi?

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) açık tenli kişilerde daha kısa sürede tamamlanan bir yöntemdir. Cilt renginin açık olması yüksek enerji değerleriyle çalışılmasına olanak sağlayacağından epilasyon işlemi daha kısa sürede tamamlanacaktır. Uygulama öncesinde ve sonrasında bir hafta - on gün süreyle solaryum veya bronzlaşmak amacıyla güneşe çıkılmaması gerekmektedir.

Erkeklerde Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) uygulamaları

Son yıllarda ortaya çıkan "metroseksüel erkek" kavramıyla birlikte çeşitli uygulamalar için estetik merkezlerine giden erkeklerin sayısında büyük artış olduğu gözleniyor. Erkek estetiğinde en fazla ilgi gören konuların başında ise istenmeyen tüylerden kurtulma yöntemleri geliyor. Özellikle elmacık kemiği, kaş arası, ense, boyun, ellerdeki tüyler ve batıklar, omuz, sırt ve göğüs bölgelerindeki kıllardan şikayetçi olan erkekler, Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) yöntemiyle istenmeyen tüyler ve batıkların tedavisine büyük ilgi gösteriyorlar.

Lazerepilasyon yöntemi ile ortalama 5-6 seans gibi bir süreçte kıl kökleri tamamıyla tahrip edilerek tamamen tüy olmayan bir görünüm elde edilebileceği gibi, uygulama 2-3 seans yapıldıktan sonra bırakılarak kılların seyreltilmesi ve daha zayıf hale getirilmesi mümkün.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) uygulaması yönünden bakıldığında erkek ve bayan hastalar arasında hiçbir farklılık yoktur. Hatta genellikle erkek hastaların, kıl köklerinin kalın olması nedeniyle Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) konusunda daha avantajlı olduğu söylenebilir. Kalın kıl kökleri, lazer ışınının enerjisinden daha fazla etkilendiğinden, işlem kıl köküne daha fazla tahribat yapmaktadır. Buna bağlı olarak erkek hastaların tedaviye daha hızlı cevap verdiği söylenebilir.

LAZER EPİLASYON `DA FİYATLANDIRMA NEYE GÖRE YAPILIR?

Piyasada farklı özelliklere sahip eski yeni 100 e yakın epilasyon cihazı bulunuyor buna bağlı olarak epilasyon hizmeti çok geniş bir fiyat yelpazesinde sunuluyor. Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon )da fiyatı belirleyen en önemli olarak sıralayabileceğimiz 4 unsur vardır.

1. Cihazın teknik özellikleri,

2. Etkinliği,

3. Seans sayısının azlığı,

Seans birim fiyatının çok ekonomik olması her zaman uygulamanın düşük maliyetli olduğu anlamına gelmemektedir. Örneğin bir seans için birim fiyatı düşüktür ancak 5 yerine 10 yada 15 kez uygulama yapıldığında maliyet ciddi ölçüde artmaktadır .

Dalga boyu düşük olursa ne olur?

Düşük dalga boyuna sahip cihazlarda ışın yalnızca yüzeye yakın kıl köklerini etkileyecek; daha derindeki kıl köklerine ulaşamayacağı için etkin sonuca ulaşmak mümkün olmayacaktır.

Dalga boyunun daha yüksek olması tedaviye katkısı var mıdır?

Yüksek dalga boyuna sahip cihazlar genellikle leke tedavisi, kılcal damar tedavisi uygulamalarında kullanılmaktadır. Uygulama esnasında duyulan acı hissi diğer cihazlara göre daha fazla olduğundan ve bu durumun tedaviye olumlu bir etkisi olmadığından epilasyon uygulamalarında çok efektif değildir.

Bazı lazer cihazlarnın gelişmiş bilgisayar sistemine sahip olmasıdır. Bu sistem sayesinde kişinin cilt rengine, kılın rengine, yoğunluğuna ve kalınlığına bakılarak ayarlamalar yapılabilmekte ve kişiye özel efektif dozlar kullanılmaktadır. Buna bağlı olarak epilasyon güvenli bir şekilde uygulanmakta ve tedavi -seans sayısı bakımından-kısa sürede tamamlanmaktadır.

Efektif doz ne demektir?

Dokuya zarar vermeyecek ancak kıl kökünde maksimum tahribat yapacak olan kişiye ve uygulama yapılacak bölgeye uygun enerji değerleridir. Diodlazer'de ışının jul cinsinden büyüklüğü, milisaniye cinsinden gönderilme sıklığı ve gönderilme süresi ayarlanabilmektedir.

Uygulama uygun dozdan düşük değerlerle yapılırsa ne olur?

Kıl kökleri düşük dozdan kısmen etkilenmekte ve bu doz kıl folikülünü bir biçimde tahrip etmek yerine zayıflamasını sağlamaktadır. Bu durumda tüyler bir sonra incelerek çıkmaya devam etmektedir. Tüyler inceldiğinde ise ve kesin tedavi şansı giderek zorlaşmaktadır.

Daha yüksek değerlerle yapılırsa ne olur?

Yüksek doz ciltte yanıklar ve lekelenmeler oluşmaktadır. Bu nedenle kişiye özel dozlarla çalışmak işlemin güvenli yapılması ve tedavinin kısa sürede tamamlanması açısından önemlidir.

Gelişmiş bilgisayar sistemlerine sahip cihazlar sayesinde kişinin cilt rengine göre hassas ayarlamalar yapılabilmekte böylece ışığa duyarlı esmer ve bronz tenlilerde hatta zencilerde dahi epilasyon işlemi yanık lekelenme riski olamadan güvenle uygulanmaktadır.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) uygulamalarında kıl kökünün kalın ve koyu renkli olması avantajdır. Bu nedenle bikini, koltukaltı gibi bölgeler çok daha hızlı şekilde tedaviye cevap vermekte ve 4-5 seans gibi bir süreçte tedavi tamamlanmaktadır. Ancak yüz gibi tüylerin daha ince olduğu bölgelerde etkin çözüm sağlanması için bazı kişilerde 7-8 seans gerekmektedir. Bu da ancak Diod lazer gibi kişiye özel hassas ayarlamalar yapabilen cihazlar için geçerlidir.


Sorularla Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon )

Hem kadınlar hem erkekler en önemli estetik sorunlarından biri olan aşırı tüylenme probleminden kurtulmak için asırlardır değişik yöntemler kullanıyor. Ancak ağda, traş ve kimyasal dökücülerle istenilen sonuçların elde edilmediği bir gerçek. Bu yöntemlerin uygulanmasındaki güçlüklerin yanı sıra, ortaya çıkan birçok sorun nedeniyle hekimler Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon )`u sıklıkla öneriyorlar.
Lazerle epilasyon uygulamasının diğer yöntemlere göre birçok önemli üstünlüğü var. Lazer bir defa bir tüyden fazlasını ortadan kaldırabiliyor. Sırt, omuz, kol, bacak ve yüz gibi daha geniş alanların istenmeyen kıllardan hızla arındırılması mümkün kılıyor. Hepsinden önemlisi Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) istenmeyen kılların ortadan kaldırılmasında güvenli, hızlı ve etkilidir.

TEDAVİ SÜRESİ
Lazer`le en iyi uzun süreli sonucu alabilmek için gerekli olan tedavi süresi kişiden kişiye değişiyor. Yaş, genetik, hormonal faktörler, ilaç kullanımı ve metebolizmanın özellikleri gibi birçok faktörler tüylerin kalınlığı ve gücü üzerinde etkili rol oynuyor. Lazer, tedavi süresince büyüme döngüsündeki kıl folikülünün büyüme kapasitesini hızla yavaşlatıyor ve yok ediyor. Bazı tüy folikülleri büyüme döngüsü, tedaviden sonra başlayabileceği için optimal sonuç açısından birçok kez tedavi yapılması gerekiyor. Ten ve tüy rengine bağlı olarak tedavi sonuçları hastadan hastaya değişebiliyor. Lazer tedavisi başlangıcından itibaren tüylerin daha yavaş ve daha ince çıktıkları gözleniyor.
Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) iğneli epilasyon`a göre de bir çok üstünlüğe sahip. İğneli epilasyon`un daha yavaş ve ağrılı bir işlem olduğuna dikkat çeken lazer uzmanları şu bilgiyi veriyor: "İğneli epilasyon`da her tüy folikülüne iğne en az bir defa batırılmatadır ve tüy büyümesini yavaşlatmak için tüy folikülü elektrik şokuyla yakılmaktadır. Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) istenmeyen kıl alanını taramak için lazer ışınının altındaki alan tüm tüylerden arındırılmış olur. Ayrıca kişi hemen kozmetik ürünler ve su ile temas edebilir."

NASIL YAPILIR?
Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) üç basamaklı yumuşak bir süreçten oluşuyor. İlk önce tedavi edilecek alan temizleniyor. Sonra bu bölgeleki uzun kıllar kısaltılıyor, söz konusu olan lazer`le taranıyor. Lazer enerjisi deriden geçip tüy folikülündeki pigment tarafından emiliyor. Saniyeden daha kısa sürede tüm tedavi edilen tüy folikülleri etkisiz hale getiriliyor. Tedavi edilecek alanın genişliğine bağlı olarak tedavi birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebiliyor. Tedaviden sonra, ortalama 5. günden itibaren kendiliğinden dökülmeye başlıyor. Bu süreç bölgeden bölgeye değişmekle birlikte 15 günü bulabiliyor. ilk seanstan 20 gün sonra ücretsiz rötüş seansı yapılır. Burada amaç hem ilk seanstaki dökülmeyi gözlemlemek ve enerji dozunda ayarlamalar yapmak, hem de lazer enerjisinin görmediği nadir alanları tekrar taramaktır. Sonrasında hemen normal aktivitelere dönülebiliyor.

9 SORUDA LAZER

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) nedir?
Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) dalga boyu belli bazı ışık kaynaklarının etkisi ile istenmeyen tüylerden kurtulmayı sağlar. Milisaniyelik atışlarla cilde uygun lazer ışığı seçici olarak kıl kökünde yoğunlaşır, ısıya dönüşerek çevre dokuya zarar vermeden sadece kökün kendisini ve çekirdek hücreyi tahrip eder.

Lazer güvenli midir?
Tıpta 40 yılı aşkın süredir kullanılan lazer bugün göz ameliyatlarından diş dolgusuna kadar çeşitli alanlarda en etkili tedavi seçeneğini oluşturmaktadır. Doğru vakalarda, doğru dozla kullanılan lazer son derece güvenli olup bugüne kadar birikici bir etkisine rastlanmamıştır.

Lazer`in geleneksel yöntemlere üstünlüğü nedir?
Öncelikle etkisi başka hiçbir yöntemle kıyaslanamayacak kadar güçlüdür. Kişi tarafından sadece küçük bir fiske vuruşu gibi algılanır, kısa sürede büyük alanlarda çalışma yapılabilir. Örneğin; dudak üstü 2-3 dakikada, her iki koltuk altı 10-15 dakikada temizlenir. Hiçbir özel bakım gerektirmez. Öncesinde ve sonrasında banyo ve makyaj yapılabilir, parfüm uygulanabilir.

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) hangi durumlarda uygulanamaz?
Kalp pili olanlarda, sara hastalığında, hamilelerde, sarı beyaz ve ayva tüylü olanlarda lazer uygulanmaz.

Seans aralıkları nasıl olmalıdır?
Çoğu zaman ortalama 5-6 seans sonuç almak için yeterlidir.Seans aralıkları yüz için ortalama 4-6 hafta, vücut için 8-10 hafta kadardır ve gittikçe seans aralıkları açılır. Kişinin cilt yapısı ve kıl tipine göre değişiklikler gösterebilir.

Leke ve yanık riski var mı?
Deriye rengini veren melanin pigmenti fazla ise yani, cilt esmer veya bronzsa etkilenme riski vardır. Bu nedenle koyu renkli ciltlerde ve güneş banyosundan sonra yapılan uygulamalarda, lazer öncesinde test atışı yapılır. böylece Uygunsa, lazer`e başlanır.

Yaz aylarında Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) uygulaması yapılabilir mi?
Tam koruma sağlayan, yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılarak lazer`e yaz aylarında da devam edilebilir.

Hiç yorum yok: