10 Ocak 2008 Perşembe

Lazer Epilasyon


Lazer epilasyon, ağrısız tek epilasyon yöntemidir; Günümüzde hiçbir epilasyon yöntemi ağrısız değildir, kişiden kişiye değişen ağrı eşiğine bağlı olarak lazer epilasyon sırasında da ağrı duyulabilir.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Alev Çelik, laser epilasyonun yanlış bilinenlerini anlattı. Her hastada yüzde yüz kalıcı epilasyon garantisi bulunmuyor.

Lazer epilasyon, ağrısız tek epilasyon yöntemidir; Günümüzde hiçbir epilasyon yöntemi ağrısız değildir, kişiden kişiye değişen ağrı eşiğine bağlı olarak lazer epilasyon sırasında da ağrı duyulabilir. Bu ağrı bazı hastalarda lazer epilasyonu sürdüremiyecek kadar şiddetli bile olabilir. Genellikle cilde lastik çarpması şeklinde tanımlanabilecek ve tolere edilebilir bir ağrı duyulabilir. En fazla ağrı duyulan bölge bikini bölgesidir. Ayrıca erkeklerde ve koyu kalın kıllara sahip kişilerde ağrı duyumsama daha şiddetli olabilmektedir.

ÖMÜR BOYU KALICI MI?

Lazer epilasyon kesin kalıcı epilasyon sağlayan iki yöntemden biridir, ancak bu her hasta için geçerli değildir. Lazer epilasyon yaptırmayı düşünen kişilerin en önemli beklentisi sağlanan epilasyonun ömür boyu süreceğine dair inançtır. Bu inancı lazer epilasyon merkezleri ve lazer cihazı üreticileri de desteklemekte böylece beklentiler yükselmektedir. Doğrusu şudur; günümüzde mutlak ömür boyu epilasyon garantisi veren hiçbir yöntem bulunmamaktadır, buna lazer epilasyon da dahildir. Her ne kadar son yılarda üretilen ve teknolojisi geliştirilen lazer epilasyon cihazları (long pulsed alexandrite, pulsed diode, long pulsed nd yağ) ile kalıcı epilasyon sağlama yolunda çok önemli adımlar atılmış ve bu durum yapılmış bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ancak en yeni ve en etkili lazer epilasyon cihazı ile bile her hastada yüzde 100 kalıcı epilasyon sağlama garantisi bulunmamaktadır. Her ne kadar lazer epilasyonun tıpta kullanım nisbeten yeni de olsa lazer tekniği yeni değildir.

KANSER YAPAR MI?

Lazer epilasyonun kansere neden olduğuna dair inandırıcı bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Lazer enerjisi sadece,ciltte prekanseroz lezyonları bulunan kişilerde kansere dönüşümü tetikleyebilir. Bu lezyonlar lazer dışında herhangi bir uyaran tarafından da tetiklenebilir. Örneğin cildinde böyle kanser öncüsü hastalıklar olan kişiler, güneş ışığı, solaryum, enfeksiyonlar, radyasyon, kronik travma gibi uyaranla maruz kaldıklarında da kansere dönüşüm hızlanabilir. Lazer epilasyon yapılacak bölgede şüpheli bir cilt bozukluğu varsa, uygulama öncesi bir dermatoloji uzmanına danışmak gerekir.

Hiç yorum yok: