11 Ocak 2008 Cuma

Lazer Epilasyon Yöntemi


Lazer Nedir?

Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation ın baş harflerinden oluşan İngilizce Laser kelimesinin Türkçe kullanımı “lazer”dir. Lazerler bir yönde ilerleyen ve enerji içeren yoğun bir ışık üretir. Lazer ışığı renkli olduğu gibi renksiz olup görülmeyebilir. Görünürlük dalga boyu ile ilgilidir. Dalga boyu ve gücü lazerlerin tıbbi kullanım alanlarını belirler. Günümüzde yaygın olarak farklı tipte ve dalga boyunda lazerler tıpta değişik amaçlarla kullanılmaktadır.

Lazer Epilasyon Nedir?

Lazer Epilasyon veya Laser Epilasyon (Laser Epilation) denilen Epilasyon yöntemi; Vücutta istenmeyen tüylerin en hızlı, güvenli, etkili, acısız ve cilde zarar vermeden yok edilmesinde kullanılan bir epilasyon yöntemidir. Lazer Epilasyon uygulamasının diğer epilasyon yöntemlerine göre en önemli avantajı; istenmeyen tüylerin üzerinde %80-90 kalıcı bir etki yaratmasıdır. Kalıcı epilasyon için kıl kökünün papilla denilen kısmının yok edilmesi amaçlanır. Lazer ile kıl kökü yok edilirken amaç seçici ısıtma yaparak yani kıl köklerindeki hücrelerin yakılarak hasara uğratılmasıdır. Cilde uygulanan dalga boyundaki lazer ışınları, cilde zarar vermeden geçerek kıl kökünde bulunan melanin pigmenti tarafından emilir. Emilen bu enerji, ısıya dönüşerek kıl kökünü tekrar büyüyemeyecek şekilde tahrip eder. Tüm epilasyon lazer türleri kıl gelişimini geciktirip kılların daha zayıf ve azalarak çıkmasını sağlarlar.

Tedavi esnasında tüylerin büyüme aşamaları olan anajen (büyüme), katojen veya telojen fazda olması tedavi açısından önemlidir. Uygulama anında kılların farklı evrelerde olması, sonuca ulaşmak için seans sayısının artmasına neden olur. Anajen safhadaki tüylerin lazer epilasyona en iyi cevabı verdiği gösterilmiştir. Lazer ışının uygulama süresi ve dozu kişinin cilt rengi ve yapısına göre değişiklik gösterir.

İstenmeyen ve bazen aşırı olabilen kıllanma için pek çok epilasyon yöntemi bulunmaktadır. Tüm modern lazer epilasyon yöntemlerinin birbirine avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Tek bir lazer yöntemi kıl yapısı, cilt rengi ve yapılacak bölge dikkate alındığında tek başına yeterli olmayabilir. Bunların içinde Lazer Epilasyon ağrısız kolay uygulanabilmesi ve etkili olması sebebiyle en çok tercih edilen yöntemdir. Diğer yöntemlerden bazıları Alexandrite, diode, IPL, Nd yag ve mavi ışıktır. Bu yöntemlerden hangisi yada hangilerinin size uygun olacağı epilasyon merkezinde ki uzman doktorlar tarafından karar verilir.

Lazerli Epilasyon yapılıp yapılmayacağına, uygulanacak doz ve enerjiye mutlaka doktor muayenesi sonucu doktorun karar vermesi gerekir.Lazer uygulamalarının kanunlar gereği doktorlar tarafından yapılması gerekmektedir. Bu yasal zorunluluk tedavinin yan etki gözlenmeden tamamlanması ve uygulama yapılmaması gerekenlerin kesin belirlenebilmesi içindir.

Lazer epilasyon uygulamasında cilt tipinize göre güç seçimi yapılır. Bu sayede kıl köklerine etki edecek ancak ciltte olumsuzluk gözlenmeyecek güçte çalışılarak en kısa sürede tedavinin bitirilmesi amaçlanır. Ancak herkesin vücut yapısı ve hormonsal seviyeleri, cilt tipi farklı olduğu için sonuca ulaşmak için gereken süre kişiden kişiye değişebilir.

Kıl Folikulünün Evreleri

Anagen Dönemi: Kıl folikullerinin aktif olduğu dönemdir. Kişiden kişiye ve vücut bölgelerine göre değişmekle birlikte bu devre yaklaşık 3 yıl veya daha uzundur.

Katogen Dönemi: Anagen devre ile dinlenme devresi arasındaki geçiş dönemini kapsar. Folikulün kısalması ile kendini gösterir bir kaç gün içinde tamamlanır.

Telogen Dönemi: 3 ay kadar süren dinlenme dönemidir, bu dönemin sonunda döngü tamamlanır ve kıl dökülerek yeni bir evre başlar. Bu aşamadaki kıl çekilirse bir sonraki devre olan anagen devre erken başlar. Bu, ağda ve cımbız gibi yöntemlerin kıl büyümesini nasıl hızlandırıcı etki yaptığını açıklar.

Lazer Işını Nasıl Epilasyon Yapar?

Lazerin epilasyon yapma mekanizması; Milisaniyelik atışlarla cilde uygulanan lazer ışını, kıldaki melanin pigmenti tarafından emilir, çevre dokuya zarar vermeden cildi geçerek seçici olarak kıl kökünde yoğunlaşır, burada ısı oluşturur ve kıl kökünü tahrip eder. Birbirini izleyen birkaç seans sonunda uygulama yapılan bölge tüylerden arınır.

plification by Stimulated Emission of Radiation ın baş harflerinden

Lazer Vücuda Zarar Verir Mi?

Lazer çoğu zaman radyasyon gibi değerlendirilip sağlığa zarar vermesinden gereksiz yere korkulmaktadır. Oysa lazer ile radyasyon arasında bir ilişki yoktur. Günümüz de Laser göz ameliyatlarında, diş dolgusunda ve çeşitli alanlarda en etkili tedavi seçeneğini oluşturmaktadır.

Lazerin deriye uygulanması sırasında deri altındaki doku ve organlara herhangi bir etkide bulunduğuna dair bir bulgu gözlenmemiştir. Esasen, çok güçlü epilasyon lazerleri ile dahi, etkili dozlarda ancak kıl kökü seviyesine dek ulaşabilir. Doğru dozla kullanılan lazer son derece güvenli olup bugüne kadar kötü sonuç veren bir etkisine rastlanmamıştır.

Lazer Epilasyon Güvenli Midir ?

Tıbbın önemli teknolojik buluşlarından olan lazer son 30-40 yıldır gelişerek bir çok alanda güvenle kullanılmaktadır. Bu kullanım alanlarından bir yenisi de lazer epilasyondur. Doğru vakada doğru doz seçilerek güvenli kullanım sağlanır. Uygulama sırasında soğutucu hava verildiği için acı hissedilmez. Lazerin ürettiği enerji belirli bir dalga boyunda ışıktan oluşmaktadır. Cilde zarar vermeden geçerek kıl köküne ulaşan bu ışık, vücutta herhangi bir artık bırakmaz. Örneğin röntgen ışınları vücutta radyasyon gibi artık bırakmaktadır ve belirli bir zaman içerisinde çok alınırsa risk doğurabilir. Ancak lazer ışığının vücutta bıraktığı herhangi bir artık yoktur ve dolayısıyla güvenlidir. Lazerin epilasyon amaçlı kullanımında kanserojen etki yoktur, kimyasal bir madde veya radyasyon etkisi olmaz. Laser Epilasyon Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA (Food and Drug Association) tarafından 1997 yılında onaylanmıştır.

Lazer Epilasyonun Avantajları

  • Hastaların çoğunda kalıcı epilasyon sağlar.
  • Tekniğine uygun yapılırsa güvenilir bir yöntemdir.
  • Bacak, sırt gibi geniş alanlarda uygulama olanağı sağlar.
  • Daha az ağrılı bir yöntemdir, hastaların çoğu tedaviye rahatlıkla uyum sağlar.
  • Tekrar büyüme olsa bile oluşacak tüyler zayıf açık renkli kozmetik önemi zayıf tüyler şeklindedir.
  • Hızlı bir yöntemdir 1-2 saatte vücuttaki tüm tüyler temizlenebilir.
  • Cilt üzerinde allerjik bir yan etkisi yoktur, cildi tahriş etmez, kalıcı yara izi bırakmaz, kanserojen olduğunu gösteren herhangi bir kanıt yoktur .
  • Batık kılların ve kıl dönmelerinin en önemli tedavi yöntemidir.
  • Cilt enfeksiyonu ve bulaşıcı hastalık riski yoktur.

Lazer Epilasyonun Dezavantajı

  • Klinik yanıt her hastada aynı şekilde olmadığından görüşme yapılarak kıl yapısı değerlendirilmeden kesin bir başarı oranı verilememektedir.
  • Nüks oranları tam olarak bilinmemektedir, her hastada farklı nüks oranı söz konusudur.Tedaviye en iyi yanıt acık renkli ten, koyu renkli kıl profiline sahip kişilerde gerçekleşmekle birlikte nüks oranı hakkında önceden tahmin yapmak imkansızdır.
  • Beyaz-gri, kızıl ve sarı renk kıllara genellikle etkinlik göstermez.
Lazer epilasyonun seans başına birim maliyeti yüksektir, toplam tedavi maliyeti düşünüldüğünde ise elektroliz epilasyondan daha pahalı değildir.

Hiç yorum yok: